Chcete získat politické zkušenosti? Využijte možnosti politického mentoringu

Mentoring, stejně jako koučing, se ve sféře českého byznysu již poměrně dobře zabydlel a nyní se začíná zavádět i do oblasti politiky. Dle mého názoru by byla velká škoda nevyužít tyto moderní možnosti.

Definice mentoringu by se dala shrnout následovně. Jedná se o profesionální vztah dvou osob, kde mentor předává zkušenosti a znalosti menteemu (mentorovanému). Mentor tak působí jako průvodce v určité oblasti či tématu a pomáhá menteemu nalézt správný směr či řešení.

V hnutí ANO jsem od roku 2012 a stále se považuji za politického nováčka, neboť jsem nikdy dříve v politice aktivní nebyla. Jsem si ale vědoma faktu, že tolerance voličů k mé politické nezkušenosti má svou „expiraci“. A proto jsem využila možnosti a zapojila jsem se do projektu zahraničního politického mentoringu.

Projekt zahraničního politického mentoringu pro aktivní ženy v politice zahájila nestátní nezisková organizace Forum 50%, koordinátor a garant projektu v České republice. Projekt byl zahájen v říjnu 2014 a je plánován na dobu cca 1,5 roku. Mentorkami jsou dánské a norské zkušené političky na všech úrovních působnosti, např. bývalé členky parlamentu, náměstkyně ministra sociálních věcí, aktivní komunální političky, apod. Účast v projektu je zdarma, projekt je realizován díky finanční podpoře Norských fondů, dalšími partnery projektu jsou Nadace Open Society Fund, Severská obchodní komora, dánská a norská ambasáda, apod.

Já sama jsem jednou z 10 českých mentees a mám tak příležitost spolupracovat se svou mentorkou, Irene Simonsen, která byla mimo jiné například deset let poslankyní dánského parlamentu. Její oblastí zájmu jsou sociální politika, rovné příležitosti, apod. Zároveň je aktivní v neziskovém sektoru a pomáhá lidem zejména v oblasti integrace. Profesní i politická specializace mé mentorky je velmi podobná mému zaměření, neboť jsem rovněž orientována na oblast sociální politiky a rovných příležitostí. Sociální systém tzv. „severských zemí“ je stejně jako celková úroveň jejich politické scény přesně tím vzorem, ze kterého bych ráda alespoň část přenesla do českého prostředí.

Možnost účastnit se tohoto zajímavého projektu mi byla nabídnuta přímo koordinátorem projektu, a to díky mé aktivitě v rámci neziskového sektoru. Otevírá se tu pro naše politiky a političky jedinečná možnost. Doufám, že se ke mně připojí další zástupci z hnutí ANO.

Více informací o projektu ZDE


Autor: Monika Červíčková, Zakladatelka a ředitelka neziskové organizace PLUS 50 o.s. a členka expertní parlamentní skupiny hnutí ANO pro sociální věci

Přeskočit na menu