Kdo zaťal sekyru do zdravotnictví

Bývalý plzeňský hejtman za ODS Petr Zimmermann v úterních Lidových novinách kritizoval ČSSD a ANO, že se v koalici dohadují, jak zalátat díry ve financování nemocnic (Hoří, má panenko aneb Nepolitici ve vládě, LN 15. 4.). Osobně tvrdím, že odpustit pacientům poplatek za pobyt v nemocnici byla chyba. Z naší strany to byl ústupek v koaličním vyjednávání a je teď na nás, abychom ve zdravotnictví hledali další úspory.

Pan Zimmermann, i když se nazývá „expertem ODS na zdravotnictví“, nám v tom jistě nepomůže.

Ale mohl by. On sám se totiž na vykrádání českého zdravotnictví aktivně podílel. Jen jeden příklad. V roce 2007 jeho firma s akciemi na majitele, ke které se tehdejší hejtman Plzeňského kraje zpočátku neznal, koupila nemocnici v Rakovníku za 61 milionů. Účetní hodnota nemocnice byla přitom podle médií 200 až 300 milionů korun. Jak k tomu došlo? Inu, bylo to zcela náhodou v době, kdy nemocnice ve Středočeském kraji nabízel za hubičku Zimmermannův kolega z ODS, středočeský hejtman Petr Bendl. Tehdy, když pan Zimmermann tak výhodně nakupoval, žádné poplatky v nemocnicích neexistovaly. A zdá se, že to panu Zimmermannovi nevadilo.

Podobně výhodně totiž pořídil i zařízení v Plzeňském kraji. Jistě to bylo tím, že měl skvělý podnikatelský čich, nikoli díky jeho politické kariéře ve straně, která by se dnes tak ráda očistila od klientelistických a korupčních skandálů...

Prominent Občanské demokratické strany, který se hledání úspor ve zdravotnictví díky své zkušenosti s výhodným vnitrostranickým nákupem nemocnic logicky vysmívá, je mimochodem ve střetu zájmů dodnes. Stále totiž sedí ve správní radě VZP, která nemocnicím přiděluje platby pojištěnců. A zrovna VZP přiděluje ze všech pojišťoven platby na pacienta nejvyšší. Proč asi?

Ano, pane Zimmermanne. Je to možná k popukání, ale ČSSD a hnutí ANO musí řešit výpadky plateb v nemocnicích. Řešit bychom je možná vůbec nemuseli, kdyby se ve zdravotnictví historicky tolik nekradlo (bohužel nekradla jen ODS).

Kdo zde zdravotnictví vykrádal a kdo se dnes snaží vykrádání zastavit, ať si čtenář a pacient rozebere sám. Stejně jako onen Zimmermannův příměr, že se chováme jako ve filmu Hoří, má panenko. My jsme tu tlačenku z tomboly, když se v sále zhaslo, neukradli. Aani tu sekyru jsme do financování zdravotnictví nezaťali. My teď už jen hasíme následky.

Autor: Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Přeskočit na menu