Smrt hrdiny a český "hrdina" v JAR

Martin Stropnický o Nelsonu Mandelovi

Česká média v posledních týdnech a měsících referovala o Jihoafrické republice docela často. Bohužel to bylo v souvislosti s uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem. Smutná reklama pro naši zemi. Teď si čteme o Jihoafrické republice v souvislosti se smrtí jejího prvního černošského prezidenta Nelsona Mandely.

Zatímco Mandela "vyvážel" do světa boj za svobodu a za soužití národů a různých ras, my jsme do Jihoafrické republiky "vyvezli" produkt našeho polistopadového kapitalismu.

Boj za svobodu končí ve chvíli, když v zemi, kde se za svobodu bojovalo, začínají převládat lidé, kteří svobody dokážou zneužít pouze ve vlastní prospěch.

Prezident Václav Havel, který měl k Mandelovi hodně blízko, zemřel ve chvíli, kdy byli v České republice na vrcholu lidé, kteří svobody, o kterou se Václav Havel zasloužil, dokázali ve svůj prospěch zneužít dokonale.

Svobody, o kterou v JAR bojoval Mandela, se se střídavými úspěchy snaží zneužít Radovan Krejčíř. Teď je jen otázka, jaký má ta svoboda základ. Jestli se té svobodě podaří lidi, jako je Krejčíř, eliminovat. Přejme to Mandelově demokracii v JAR a přejme to i té naší.
Martin Stropnický, hnutí ANO


Autor: Martin Stropnický

Přeskočit na menu