Boj s hazardem v Praze? Proč, když se vyplatí

Kdo uvěřil slibům některých pražských městských částí, že nekompromisně zatočí s hazardem, může zůstat v klidu a mávnout rukou. Politici slibují a realita je jiná. Byly to především TOP 09 a ODS (za jejíž vlády v Praze zažil hazard neuvěřitelný boom), které se kasaly, jak s kasíny a výherními automaty zatočí. A ejhle, ony nám z toho hazardu vlastně plynou miliony, zjistili politici v městských částech a své plány na "nulovou toleranci" začali korigovat.

Je docela známé, že Praha je rájem kasin a všemožných výherních automatů. V Praze je kolem stovky kasin, v Moskvě(!) méně než třicet. Česko mělo ještě donedávna jeden výherní automat na necelých 200 obyvatel, Francie má jeden automat na 17 tisíc lidí.

Díky rozumnému a logickému rozhodnutí Ústavního soudu přešly namísto ministerstva financí (a Miroslava Kalouska) kompetence regulovat hazard na samosprávy, což dává rozumným starostům nástroj pro vytlačení automatů z měst a obcí.

V Praze je to ale najednou problém, majitelé kasin a heren spustili obrovský lobbing a původní plány radnic jsou ty tam. A lobuje se dál, na podzim má být zastupitelstvem hlavního města schválena vyhláška, která má regulovat hazard na celém území Prahy. Jistě by bylo zajímavé zjistit, kde letos tráví leckterý zastupitel dovolenou a kolik gamblerů a jejich rodin se mu na ni muselo složit.

Některé městské části už "rozum" dostaly ještě před hlasováním o vyhlášce zastupitelstva. Praha 1 nedávno rozšířila počet míst, kde bude hazard tolerovat, o osm na konečných jednadvacet. Místa pro hazard zvyšovala také Praha 7, protože to rok předtím s regulací přehnala, když snížila počet heren z pětasedmdesáti na padesát. Kdo asi provozuje ony "šťastné" čtyři herny, které mohou v Praze 7 zůstat zachovány nad původní plán? A tak bychom mohli pokračovat.

Výmluvy radních především z Kalouskovy TOP 09, že se hazard vyplatí, jsou naprosto bezvadné. Když zlegalizujeme prodej tvrdých drog a obchod s bílým masem a tak nějak ho zdaníme, určitě se městským částem vyplatí také. Tak pojďme do toho, bude to prima.

Od podzimu se má 7800 pražských licencí vydaných na provozování hazardu snížit téměř na polovinu. Je to sice trochu polovičaté řešení, ale i tak bychom mohli přijímat hazardní sázky, že těch kasin a automatů nakonec zůstane z "nějakých důvodů" víc.

Autor: Matěj Fichtner, místopředseda pražské organizace hnutí ANO

Přeskočit na menu