Zajistí Vondru ProMoPro, nebo stát?

Stalo se něco převratného ve státě českém (moravském a slezském taky). Tuzemský ministr skončil, protože zjistil, že nemá podporu veřejnosti. Zjistil to tedy až po více než roce od vypuknutí kauzy ProMoPro (minimálně od té doby žádnou podporu nemá), ale to nevadí. I tak jsme svědky něčeho neobvyklého. S tímto neobyčejem zde ale také vzniká jedno velké nebezpečí.

Co kdyby se podobně jako ministr Vondra zachoval každý člen vlády? Kromě Karolíny Peake, která cítí alespoň podporu svého manžela, by v ní nezbyl nikdo. A kdo by při takové sebereflexi, jakou si podle svých slov prošel ministr obrany, zbyl ve sněmovně?

Ale teď opravdu vážně: Pan ministr by si měl svůj odchod ještě rozmyslet. Tak efektně ozvučené předsednictví EU, které za Topolánkovy vlády předvedla Česká republika, ještě žádná země neměla. Přitom stálo pouhých 520 milionů.

Žádná země neměla tak skvěle vojensky střežený prostor v lese, kde se nakonec nestavěl americký radar. No a která armáda kromě té české by si mohla dovolit předražené španělské letouny CASA určené (když náhodou zrovna fungují) k přemísťování koně Převalského do Mongolska?

Je vlastně škoda, že společnost ProMoPro nenazvučila panu ministrovi tak dobře jako předsednictví EU také předvolební kampaň do Senátu. Teď pro něj musí premiér Nečas vymyslet nějakou jinou funkci, kterých po personálním uspokojení exposlanců z Tluchořovy party značně ubylo.

Ale ona se jistě ještě někde nějaká najde. A když ne, měl by mít pan Vondra předplacené místo zvukaře ve firmě ProMoPro. Těch 388 milionů, o něž Vondrův resort podle znalců zakázku předražil, by mohlo na pár let pana exministra zajistit. Spíš to ale zase dopadne tak, že ze svých daní zajistíme ProMoPro i pana Vondru.

Autor: Jaromír Hasoň, ANO 2011

Přeskočit na menu