Populismus nejhrubšího zrna

Máme za sebou státní svátek, který vyšel na neděli, a tak si toho mnoho pracujících ani nevšimlo. Máme za sebou státní svátek, kdy se v projevech mnohokrát objevilo slovo populismus, přesto málokdo něco skutečného řekl.

Je zajímavé, že vládnoucí elita se tak zaklíná cizím slůvkem populismus, až nemá čas na skutečnou vládu. Výsledkem je nefunkční, přebujelý stát. Zbytečné a předražené zakázky. Prázdná státní kasa a obludný státní dluh.

Komentář Petra Bindera najdete na blogu iDnes.cz ZDE

Jistě. Máme se jako celek dobře, rozhodně lépe, než kdykoliv dříve. Dokonce jsme na tom lépe než jiné státy. Ale, jak říkal můj táta, nesrovnávej se s horšími.

Je zajímavé, že s populismem nejvíce bojuje ODS. Alespoň to píše na svých billboardech a její představitelé ve svých projevech. Bonbónkem je staronové heslo naší paní nové senátorky (Jenom řeči nestačí). Jak vidíte, stačí to ke zvolení i potřetí. Alespoň u nás, na Praze 8.

Co je to ten populismus?

Naše země potřebuje utrácet méně, než vydělá. K tomu se dá dojít dvěma cestami (případně jejich kombinací). Více vydělávat nebo méně utrácet.

Více vydělávat je možné efektivní podporou zaměstnanosti a efektivním vybíráním daní. Méně utrácet je možné pouze tehdy, až bude uzákoněna konkrétní odpovědnost za náklady. Tedy ukázka populismu v bodech:

Zákon o vyrovnaném státním rozpočtu.

Firma, která podniká na území České republiky, zde i odvádí všechny daně.

Zákon o státní službě s přesným vymezením odpovědnosti, práv i povinností.

Zákon o transparentnosti veřejných a státních zakázek.

Zákon o transparentnosti státní správy.

Populisté celé země, spojte se proti lobistům a kmotrům.

Autor: Petr Binder, ANO 2011

Přeskočit na menu