Pozitivní evoluce a Karel Janeček

Jedna vlna pozitivní evoluce proběhla Ústím. K návštěvě tohoto představení mne motivovalo, že jsem na internetu dosud nenašel odpověď na způsob prosazení volebního zákona, upravený pro přímou demokracii s cílem pročistit politickou scénu.

Účast byla přiměřená, většina účastníků měla jistě upřímné pohnutky pro svou přítomnost. Bylo by zajímavé vědět, kolik asi bylo v hledišti agentů nebo vyslanců programem ohrožených stran.

Článek byl převzat se svolením autora z blogu iDnes.cz ZDE

Je symptomatické, že na Janečkovo působení jsou od oficiálního tisku reakce téměř nulové a postoje různých alternativních serverů se pohybují od oslavných, přes podezřívavé až odsuzující. Rozhodne-li se miliardář apelovat na morálku a čest je to jistě na zvážení a v minulosti a kontaktech trojice zakladatelů a členů nadace pro potírání korupce se jistě najde mnoho indicií, které by mohly být využity proti jeho reprezentantům.

Výběr účastníků diskuse byl zajímavý. Karel Janeček, nositel nápadu výměny politiků, jako magnet a motor, pan Martin Hausenblas jako nejmenovaná hvězda večera, dokonale formulující svůj recept na obrodu společnosti zdola, herec Jan Budař k odlehčení tématu, což se mu dařilo až příliš, krásná moderátorka Iva Kubelková, uspávající svými monology hlediště, a sympatická novopečená senátorka Alena Dernerová jako příklad pozitivní změny v politice a sympatickým pohledem na svět.

Lidé byli vybídnuti k diskusi a začátek diskuse se rozplizl do moralizování a úvah o výchově dětí. Netrpělivost publika narůstala. Přišli si poslechnout recept na změny od Janečka a tady se mluvilo o něčem, co je sice problém, ale na nesprávném místě.

Konečně se přihlásil první ze dvou přespolních organizátorů letošní pražské demonstrace „Stop vládě“ 17. listopadu a přečetl část ústavy, od níž odvozují legitimitu svých požadavků na přímou demokracii a likvidaci té zastupitelské, a vyslovili přesvědčení, že politické strany jsou mafie a pozvali všechny k demonstraci za její odstranění.

Z jeviště zazněl názor, že silou prosadit změny netřeba, že demokracie to umožňuje. Dlouho trvalo, než se pan Janeček dostal k vysvětlení metody, jak vyautovat politiky. Mechanismus nabídky politiků a jejich kroužkování negativním hlasem si vyžádalo nějaký čas a ještě déle trvalo, než se vyjádřil k tomu, jak to prosadí. Konečně jsem se dočkal názoru: „Že se tlakem občanských iniciativ zdola povede prosadit požadavek na změnu volebního zákona“ No to snad ne? A to chce s touto společností a jejími stereotypy prosadit do jara 2014? Termín k parlamentním volbám je šibeniční, a jestli padne vláda, nic z toho, co si slibují lidé kolem Karla Janečka, se nestihne.

Jedno z hesel Vln pozitivní evoluce „Máme málo času“, bylo z publika napadeno jako negativní prohlášení. Karel Janeček to upřesnil heslem: „Máme času tak akorát“.  Přátelé, ale my přece nemáme žádný čas!! Ne, že bych se ztotožňoval se svobodným občanem panem Machem, ale to, co on popisuje ve své přednášce, budou řešit ti aktivní idealisté, na které se pozitivní evoluce obrací?

Že jeho přednášky přitahují lidi morální, doufající, toužící po změně, je příslibem, že Janečkova iniciativa může mít čisté pohnutky. Několik účastníků setkání se spolu s paní senátorkou vyjádřilo ve smyslu kladných a záporných energií v duchu přechodu do páté dimenze a mentálního propojení a konvenuje s očekáváním změny vědomí lidstva ke slunovratu 2012. S takovými lidmi se ale těžko manipuluje pro obsazení pozic dnešních politiků. Navíc ekonomiku zdědí vykradenou současným hodováním, podle hesla, po nás potopa. Politici vědí, že jim zlaté časy skončí. Budou mlaskat, dokud nebudou smeteni, či sami neodejdou.

Na přímý dotaz, jestli založí stranu a stane se vůdcem, správně podotkl, že by tím celé své snažení popřel. Postřeh z publika, že obyvatelé ČR hledají neustále vůdce, místo aby se sami chopili inciativy, jeho postoj jen potvrdil. Pan Janeček už cosi vykonal. Vyrazil do terénu s aktivitou, která si žádá odvahu nebo nějaký skrytý záměr. Kroky, které zatím vykonal jsou hodny úcty a chvály.

Bývalý ředitel BIS Karel Randák povstal jako kandidát na prezidenta z lůna Nadace pro potírání korupce a jeho výkony jsou přes všechny parametry pro kvalifikaci, do prvního kola volby prezidenta nevýrazné. (Čekal jsem, že budou na akci podpisové archy, chystal jsem se je podepsat, každý má dostat šanci) Vypadá to jako konspirace? A co pan Babiš? Spolu s panem Janečkem a dalšími si uvědomují, že se jim korupcí pro podnikání zmenšuje prostor. Revoluce je to poslední, co by chtěli.

Když jsem se podíval na archivní záběry ze Show Jana Krause s panem Randákem a panem Okamurou, řekl bych, že se jejich představy o prezidentování až tak neliší. Jenže pan Okamura je mnohem obratnější a charismatičtější. Měli li bychom smést politiky, byl by pan Okamura jistě úspěšnější, ale asi i méně řiditelný kandidát. Kdyby měl někdo z účastníků diskuse kandidovat, byl by to pan Hausenblas, jenomže asi zatím není součástí aktivit pana Janečka a navíc právě oslavil 39. narozeniny. Blahopřeji. Takže až příště.

Na závěr si neodpustím jedno doporučení celé aktivitě. Na ústeckém setkání se sešly tři potřebné pohledy na otázku změny. Jedna, nazvu ji „Obrodou zdola“ reprezentovaná Martinem Hasenblasem, druhá „Obroda shora“ popsaná Karlem Janečkem jako mechanismus přímé volby, vedoucí k obměně politiků a třetí, organizátorů pražské demonstrace, „Vláda ulice“, která by oba první „programy“ prosadila. Program demonstrace je ubohý a nic neřešící protest odborářů, pasivně vláčených dobou. Dostal by smysluplnou náplň, a jediný může Janečkovu vizi prosadit.

Jestli to se změnou stavu v ČR myslíte upřímně, tak vám ani nebude vadit čtvrtý a důležitý element. Populista Okamura v čele, jediný, dosud nepropojený s establishmentem. Podpořte ho, na místo neslaného, nemastného Randáka, proti němuž nic nemám. Ten ale masy nestrhne. Ať to nevypadá, že se snažíte pozdržet vývoj.

Dejte se proboha dohromady! Bez davu nic neprosadíte. Revoluce, z jejíhož podněcování vás obviňují, je jediná cesta ke změně. Tím, že si ji nepřejete, ze sebe tu nálepku nesejmete. Evoluce to nedokáže. Možná budoucnost nebude taková, jakou si ji přejeme, ale může být lepší, než naše přítomnost.

Autor: Daniel Řehák, blog iDnes.cz

Přeskočit na menu