Myslí to Andrej Babiš upřímně?

O boji proti korupci dneska mluví a píše kdekdo. Horší už je to s přechodem od slov k vlastním činům. Jedním z nejhlasitějších kritiků hluboké korupce a nepříznivé politické a hospodářské situace v ČR je Andrej Babiš.

Zdá se, že on sám už přechází od ostrých, kritických slov ke konkrétním činům. Ukazuje směr, jímž je potřeba se vydat na cestu ozdravných změn naší politické scény. Začíná konat viditelné kroky k pokusu o reformování politického dění v ČR.

Celý článek najdete na blogu iDnes.cz ZDE

Seskupuje reálnou politickou sílu k odstranění parazitujících, zkorumpovaných politiků, úředníků a lobbistů z veřejného dění. Přináší občanům naději na zlepšení neutěšeného stavu ve veřejné správě prostřednictvím voleb.

Vyzývá veřejnost k navrhování poctivých a odvážných odborníků, které by mohl podporovat v jejich snaze o vstup do vysoké politiky. Hledá schopné lidi, kteří by byli ochotni zkusit napravit současný nepříznivý politický a hospodářský stav v ČR. Nabízí jim zázemí a finanční podporu v hnutí ANO 2011.

Odezvy na jeho aktivity jsou různé. Samozřejmě jsem v první řadě zaznamenal reakce typu: „Babiš jde dělat politiku proto, aby ještě zvýšil svoje zisky“. Nelze se divit lidem, kteří takový názor zastávají. Vždyť už tolikrát jsme byli svědky faktu, že někdo vstoupil do politiky proto, aby si tam „nahrabal“. Leckterý politik, či úředník najednou zázračně zbohatl a nedokázal pak svoje příjmy vysvětlit, nebo se o to ani nepokusil. Radši sbalil svoje miliony a odjel si užívat do zahraničí.

O Babišovi je veřejně známo, že už „nahrabáno“ má. A jeho bohatství, jak říká, nepochází z politiky, nýbrž z podnikání. Tvrzení, že vstupuje do politiky, aby si nahrabal ještě víc, tedy nedává smysl. Proč by dělal výzvy proti korupci? Z jakého důvodu by hledal čestné a poctivé občany, které chce podporovat na jejich cestě do Poslanecké sněmovny, aby z pozice zákonodárců omezili korupci?

Vždyť právě v současné době, kdy je korupce v politické scéně tak hluboce zakořeněná, by měl daleko vyšší šanci lobovat a uspět u stávajících politiků či úředníků ve svůj prospěch. Vzpomeňme na zveřejněné případy, kdy byli straničtí činitelé ochotni za peníze ovlivnit legislativu.

Další neblahá zkušenost lidí je, že kromě snahy o zbohatnutí v politice, využili někteří straníci či úředníci své postavení k získání vysokoškolského vzdělání, na které by standardním způsobem možná ani nedosáhli. Dobře známe kauzy rychlo studentů, nebo případy „upřímných zlatokopů“ na nejvyšších státních postech, kteří při výkonu všech svých politických a státnických funkcí ještě dokázali „úspěšně“ vystudovat VŠ!

Oproti tomu stojí fakt, že Andrej Babiš je vzdělaný člověk. Absolvoval vysokou školu s červeným diplomem. Takto úspěšně vystudovat VŠ před rokem 1989 nebylo vůbec snadné. O jeho organizačních a manažerských schopnostech leccos vypovídá také vybudování holdingu Agrofert a dosažení významné pozice úspěšného podnikatele v ČR.

Přes tyto osobní úspěchy by však on sám v Parlamentu ČR osamoceně asi nic nezmohl a sám říká, že ani kandidovat nechce. K prosazení deklarovaných změn zákonů je potřeba získat dostatečnou většinu v Poslanecké sněmovně. Takovou většinu by snad mohli vytvořit právě lidé, které se Andrej Babiš snaží sjednotit nad programovými tezemi hnutí ANO 2011. Veřejně jim deklaruje svoji podporu tak, aby se společným programem mohli uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Andrej Babiš není spasitel a hnutí ANO 2011 zatím nepředstavilo svůj program. Jeho základní teze však může podpořit většina slušných lidí. Doufejme, že i přes počáteční nesnáze vznikajícího hnutí ANO 2011, najde Andrej Babiš správný postup a kompetentní spolupracovníky k uskutečnění deklarovaných plánů a dokáže upřímnost svých dosavadních výzev a prohlášení.

Autor: Jaroslav Kopic, blog iDnes.cz

Přeskočit na menu