Doba postkarolínská aneb Ve vládě klid

Vánoce jsou za námi, hlavy vychladly a brzy nastane zase čas „dělné práce“ v našem parlamentu. Vláda věří ve své další vládnutí vzdor tomu, že ministrana Lidem avizovala odchod z koalice, když její šéfová musela ostudně opustit tak těžce vybojovaný post ministryně obrany. Může být Nečasův kabinet klidný? Může.

Opozice bude dál strašit voláním po demisi vlády, ale doopravdy ji v této chvíli nechce, protože kromě předčasných starostí nemá co získat a klidně si počká na sněmovní volby 2014, až bude ještě hůř.

Vláda si věří celkem oprávněně i bez ohledu na to, co stohlavá tlupa Lidem nakonec doopravdy udělá.

ANO 2011 k totálnímu rozkladu vládnutí v ČR

V záloze je totiž ještě Dobešův pokus zformovat houfec podporovatelů a čas vánočního rozjímání politik jeho kalibru jistě nepromrhal jen nějakými meditacemi.

Hejno neukotvených zákonodárců poplatných svému svědomí, které se mění s  atraktivitou nabídek na sněmovním hlasovacím trhu, je jistě nadějným potenciálem vládní podpory.

TOPka ústy svého předsedy sice prohlásila, že v menšinové vládě sem tam ad hoc podporované nějakou sněmovní skupinkou nebude, ale lze pochybovat, že by ji teď jeho strana potopila a šla vstříc nejistému úspěchu ve volbách předčasných.

Stranička Karolíny Peake by odchodem z  vládní koalice mohla v očích veřejnosti získat zdání určité zásadovosti. Je to ale bohužel jen promile za cenu ztráty jeden a půl roku výsluní ve vysoké politice (a s pravděpodobností blížící se jistotě, že se toto výsluní už nebude nikdy opakovat).

Na miskách vah strany Lidem teď leží opravdu těžká rozhodovací závaží: buď s cejchem trapnosti a zbabělství ve vládě vydržet, nebo se poroučet a nic nezískat. Co si asi strana ambiciózní Karolíny Peake vybere?

Autor: Vladimír Motl, předseda ANO 2011 v Děčíně

Přeskočit na menu