Knížecí finiš

Knížecí finiš jako přes kopírák z běhu na lyžích na ZOH v Turíně, kde se Ruska Čepalovová před cílovou páskou prala s Polkou Kowalczykovou tak urputně, že žádná z nich nepostřehla, jak zezadu útočí Kateřina Neumannová. Rozdíl je jen v tom, že náš prezidentský běh bude mít ještě druhou etapu.

Karel sice občas trochu zahuhlá, ale nikdy nevypustí zpoza fajfky stupidní  větu našich politiků o tom, že cosi vnímá jako "nešťastné", když všichni vědí, že je to prostě jen blbé. Karel toto "nešťastné" nazývá rovnou blbým.

Politickou faleš citlivě vnímají zejména mladí lidé a nelze se proto divit, že je dokázal oslovit nejstarší z kandidátů. Dostal od lidí přednost také před tvářemi nepřehlédnutelnými i kandidáty prodávajícími pouze sebe. Svitla naděje, že přece jen nejsme až tak konformním stádem, které se dá  zmanipulovat lacinými národoveckými hesly nebo pohlednou tváří.

Schwarzenberg stále ještě vyhráno nemá a jde o to, zda jeho finiš vydrží až do konce druhé etapy. Zdá se však, že lidi už mají opravdu dost stylu naší politiky "zleva doprava a furt stejně blbě" a rozumí čisté přímočarosti, kterou se vyznačuje potomek feudálního šlechtického stavu.

Záleží teď hodně na něm, zda se dokáže  dostatečně vymezit od partaje, jejíž je hlavní tváří, ale kterou lidé zejména kvůli namyšlenému a hysterickému Kalouskovi rádi nemají. Už v předvolební kampani s ní nebyla osoba Karla Schwarzenberga spojována a to je dobře.

TOPka je ve schizofrenní situaci, protože se hraje také o vedoucí roli na pravici. Tím nejhorším, co by pro svého předsedu mohla teď udělat, je, že ho bude vší silou podporovat, aby si sama připsala body za jeho osobní úspěch na úkor ODS. Pak jí sice knížecí ikona může zůstat dál, ale na Hrad se bude stěhovat Zeman.

Autor: Vladimír Motl, předseda ANO 2011 v Děčíně

Přeskočit na menu