Mají pražští kmotři z Babiše strach?

Všechno, co bylo o uplynulém víkendu řečeno ze strany Víta Bárty na adresu Andreje Babiše, je potřeba vnímat v širších souvislostech. Snadněji totiž pochopíme skutečný důvod těchto útoků.

Bárta dlouhodobě a účelově kritizuje Andreje Babiše jako podnikatele, ale úplně stejně, i když skrytě, jej kritizuje jako politika, který na rozdíl od Bárty vkládá do vzniku politického hnutí především své vlastní finanční prostředky. Proč to Bárta dělá?

Andrej Babiš otevřeně vyhlásil válku všem kmotrům a jejich věrným politikům. Trpělivě přitom buduje strukturu politického hnutí ANO a připravuje se na vstup do politiky.

Je jasné, že tato skutečnost panu Bártovi vadí. Strana VV totiž vznikla a byla financována jako projekt pražských kmotrů (pana Tomáše Hrdličky a Romana Janouška) a měla se stát koaliční stranou ODS, aby se i po předpokládaném oslabení ODS mohlo pokračovat v osvědčených praktikách.

O této skutečnosti dlouhodobě informují všechny televizní investigativní pořady, které i nadále rozkrývají „tajemství“ kolem financování Věcí veřejných, jež by se dalo eufemisticky nazvat neveřejným.

Fakt, komu strana slouží, ukázkově předvádí i sám Bárta, když v Partii na Primě napadal plzeňského kmotra ODS Jurečku, zatímco o pražských kmotrech se ani nezmínil, jako by vlastně neexistovali.

Politické Hnutí ANO čeká 2. března celorepublikový sněm, struktura byla dobudována a hnutí se ocitá na své pomyslné startovní čáře. Nový politický subjekt má přitom jasné a průhledné financování, profiluje se jako středopravá strana, vyčkává se svým programem, zato má zcela jasné a logické teze, kterých se kmotři obávají. A tu se objeví útoky nastrčené figurky, Víta Bárty.

Tyto útoky přitom nejsou politickým bojem, ale bojem lidí, kteří za ním stojí. Šéf Věcí veřejných pro ně jen dělá špinavou práci. Jako poslanec a zvolený předseda strany je k tomuto úkolu ideální.

Úkol kritizovat Babiše začal Bárta naplno plnit na volebním sněmu Věcí veřejných a v jeho plnění pokračoval v nedělním pořadu Partie na Primě.

Nepředkládá přitom žádné argumenty. Skládá za sebe jen věty: Babiš je zloděj. Poslouchejte to. Co od toho čeká? Zdlouhavý soudní spor, který do voleb neskončí, ale bude stále panem Bártou přiživován? Považuje pan Bárta voliče za hlupáky, kteří to neprohlédnou?

Celou tuto snahu považuji za laciný a naivní pokus kmotrů, jak zastavit sílící pozici hnutí ANO a jako rostoucí obavu kmotrů před novou politickou platformou, která představuje alternativu ODS, jež nepůjde kmotrům na ruku.

Gándhí kdysi řekl: „Nejdříve vás ignorují, pak se vám smějí, pak s vámi bojují a pak vyhrajete.“

Pane Bárto, milí kmotři, děkuji. Jako krajský koordinátor hnutí ANO pro Prahu chápu vaše počínání jako kompliment - asi to děláme docela dobře.

Autor: Soňa Tománková, krajský koordinátor hnutí ANO pro Prahu

Přeskočit na menu