Potravinářský "gynekolog amatér"

Song o gynekologu amatérovi už máme, je třeba rychle napsat a zhudebnit nový o amatérském potravináři, protože se na veřejné scéně objevil talentovaný nebojácný muž, který rozkrývá příčiny bobtnání cen potravin.

Jde hlavně o to nekomplikovaně vyjít z jednoduché otázky: Když je pšenice o dvacet procent dražší, jak může rohlík podražit o procent padesát?

Podružnými vlivy, jako je nárůst cen energií, pohonných hmot či daní netřeba se zabývat. Zásadní je teď říct, že dominantní producent rohlíků na našem trhu vlastně ze své "monopolní" pozice pohodlně diktuje bezbranným hypermarketům ceny a likviduje malé pekárny, aby sobě pěchoval peněženku.

Urychlení vývoje lidské společnosti by se dalo snadno dosáhnout, kdyby takto ve všech odvětvích nastoupili k útoku talentovaní amatéři, kteří objeví, co profesionálové nevidí.

Babiš může třeba vynalézat nové metody sledování nepohodlných osob a rozkrývání mafiánských struktur, zatímco Bárta, když evidentně svůj profesionální potenciál vyčerpal, hledá inovativně nová pole působnosti.

Potravinářství je pro něj polem velmi vděčným, protože jíst musí každý a kdo se bude bít za jídlo, může rychle získat oblibu všeho lidu. V pralesní politické lize se to bude velmi hodit.

Autor: Vladimír Motl, předseda ANO 2011 v Děčíně

Přeskočit na menu