Policie viní pražské radní z neschopnosti. A má pravdu.

Můžeme mít lidské pochopení pro to, že se radní ODS a TOP09 kvůli své neznalosti dostali do situace, kdy je policie obvinila za nezákonné zadání zakázky na OpenCard. Jako politici však dostali od občanů důvěru a velmi silné pravomoci k prosazení jakýchkoliv opatření, aby se Pražanům žilo lépe. Radní selhali i v tomto ohledu.

Nesmyslný a předražený projekt OpenCard měli okamžitě zrušit, smlouvy vypovědět a vrátit se ke klasickým osvědčeným tramvajenkám. Městská kasa by ušetřila, Praha by se vyvázala z nesmyslných smluvních vztahů a radní by nemuseli nyní vysvětlovat své kroky policii.

Pokud jsou však natolik neschopní, že pokračují v projektech, které jsou pro město vyloženě škodlivé, pak se nemohou divit, že je tato bezhlavost přivedla až k trestní odpovědnosti.

Tato neschopnost politických „správců hlavního města se však zdaleka netýká pouze OpenCard. V Praze existuje celá řada dalších stejně pochybných projektů, kde se nepřehledné smluvní vztahy se soukromými společnostmi pohybují na hraně nebo dokonce za hranou zákona.

Energetika, svoz komunálního odpadu, vodárenství, doprava a další regulovaná odvětví, ve kterých Praha drží podíl nebo je financuje, jsou plné podobně zvláštních forem spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem, kdy zisk po sérii transakcí inkasuje soukromý vlastník a náklady nakonec nese město. OpenCard je v tomto kontextu pouze jedna viditelná špička ledovce.

Občané jsou již unaveni tím, že na ně politici přenášejí náklady svých špatných rozhodnutí. Pokud koalice ODS a TOP 09 není schopna razantně ukončit pozůstatky éry primátora Béma, nemá ve vedení města co dělat, i kdyby stokrát přesvědčovala veřejnost o svém protikorupčním nadšení.

Je docela smutné, když mají radní, kteří mají hlídat hospodaření města, sami problém se zákonem. Jako poslední pojistka před definitivním rozkladem veřejné správy nyní ještě jakžtakž funguje policie. To jsme opravdu museli klesnout tak hluboko?

Pražská organizace hnutí ANO vyzývá politiky vládnoucí koalice na pražském magistrátu, aby:

1) Zvážili, zda jejich neschopnost není překážkou dalšího výkonu jejich politických funkcí

2) Okamžitě zcela zrušili nesmyslný projekt OpenCard a další projekty, které Prahu poškozují

3) Poskytli policii nezbytnou součinnost k prošetření případu

4) Nepodlehli pokušeni obviňovat policii z účelové kriminalizace politiků (což už se bohužel stalo)

Autor: Matěj Fichtner, místopředseda pražské organizace hnutí ANO

Přeskočit na menu