Udržujte trubky, zlevní vám voda! To myslí ODS vážně?

Obecně samozřejmě víme, že čeští politici jsou mistry v zaplevelování legislativy nesmyslnými zákony. Účelem je zřejmě to, aby se v našich zákonech nikdo nevyznal. Když pak policie chytí politika se sedmi miliony v krabici, tak si nikdo není jistý, jestli daný politik náhodou nejednal podle zákona. Další zaplevelení chystá ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Dostal nápad, že by si mohli majitelé domů platit údržbu a opravy vodovodních a kanalizačních přípojek.

Smysl? Náklady na opravy dneska prý platí všichni občané, kteří používají vodu od dané vodárenské společnosti, protože se promítají do ceny vodného a stočného. Když budou opravy a údržbu platit majitelé domů, tak se prý voda zlevní pro všechny. Jak bizarní! Kde asi majitel domu na údržbu přípojky vezme? Majitelé rodinných domů budou muset o údržbu zkrátit rodinný rozpočet. A majitelé domů nájemních? Stačí hádat jednou: zdraží nájmy. Lidé budou mít tedy možná o koruny levnější měsíční náklady na vodu (spíš ani to ne), ale budou muset doplácet na nové potrubí, opravy silnic a bagrování.

Teď je otázka, co přijde dál. Bude majitel domu platit ČEZu nebo jiným elektrárenským společnostem, když kamion před jeho domem strhne kabel? Bude majitel domu platit za to, že mu za domem praskla přípojka plynu? Není opravdu lepší, když potrubí udržuje a spravuje ten, kdo ho používá k dopravě svého produktu ke spotřebiteli? A ještě jinak: Neměly by podle smyslu novely platit obchody pekařům za to, že pečivo do obchodu dovezli? A co když se cestou auto rozbije? Zaplatí servis obchod, kterému nedorazily housky?

ODS se zřejmě rozhodla, že si znechutí poslední voliče, které ještě má. Majitelé domů jsou tradičně voliči pravice, pokud jim občanští demokraté nařízeními, která nedávají smysl, zdraží a ztrpčí život, může se s touto skupinou lidí rozloučit. Majitel domu není od toho, aby spravoval trubky pod silnicí. Od toho je zde dodavatel, který by měl problematice na rozdíl od majitele domu rozumět. Pokud chcete něco někomu dodat a mít z toho zisk, musíte si cestu k odběrateli zaplatit.

Nejsem si vědom toho, že by firmy, které distribuují vodu, krachovaly nebo měly nějaké existenční problémy. Pražské vodovody a kanalizace navíc samy přiznávají, že počty oprav přípojek k domům jsou vzhledem k množství jiných oprav marginální (ročně představují dvě procenta ze všech oprav). Proč tedy tímto "problémem" zaplevelovat českou legislativu?

Dnešní legislativa praví, že na veřejném prostranství jdou náklady spojené s opravou a údržbou přípojky za provozovatelem vodovodu. Prosím, nechme to tak být a věnujme se něčemu důležitějšímu. Příležitostí je v našem státě opravdu hodně.

Autor: Jaroslav Faltýnek, člen předsednictva hnutí ANO, garant programové sekce zemědělství

Přeskočit na menu