Maxová: Úřednický zmatek a přípitek „na zdraví“

Kauza metylalkohol pomalu ale jistě zmizela z hledáčku médií. Lidé přitom umírají ještě více než měsíc po ukončení prohibice, máme 35 obětí, další pacienti s otravou jsou stále v nemocnicích. Máme také nové kolky, máme i rodné listy pro alkohol, jehož původ se dal dohledat. Máme i nové objevy falešného alkoholu a nové obviněné. Co ale nemáme, je systém. Systém efektivních kontrol tu zkrátka chybí a nezdá se, že by ho zde někdo chtěl prosadit.

Kauza metylalkohol pomalu ale jistě zmizela z hledáčku médií. Lidé přitom umírají ještě více než měsíc po ukončení prohibice, máme 35 obětí, další pacienti s otravou jsou stále v nemocnicích. Máme také nové kolky, máme i rodné listy pro alkohol, jehož původ se dal dohledat. Máme i nové objevy falešného alkoholu a nové obviněné. Co ale nemáme, je systém. Systém efektivních kontrol tu zkrátka chybí a nezdá se, že by ho zde někdo chtěl prosadit.

Dozor nad kvalitou a původem potravin a nápojů provádějí v České republice zdánlivě nejméně dvě inspekce, dále hygienici, finanční správa, celní úřady a v konečné fázi i policie. Důležité je ovšem to slovo "zdánlivě", protože každý z těchto orgánů provádí něco jiného, i když občas něco podobného.

Místopředsedkyně ANO 2011 Radka Maxová bude odpovídat online ve čtvrtek 22. listopadu od 12:00. Ptát se jí můžete na problematiku bezpečnosti a ochrany potravin, ale také na vše, co se týká aktuálního dění v hnutí.

Ptejte se ZDE

V případě metylalkoholové kauzy nedělal nejdříve nikdo nic a pak začali všichni dělat všechno. Kauza tedy naplno ukázala, jak je systém kontroly potravin a nápojů v Česku nepružný a neefektivní a jak spolu jednotlivé složky nespolupracují a nekomunikují.

Jenže ony to tyto orgány ani v českém "systému-nesystému" nemají příliš jednoduché. Pojďme si udělat malý výčet.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce podle zákona kontroluje "prodejny potravin a výrobu potravin neživočišného původu". Má tedy na starosti tvrdý alkohol, nebo ne?

Pak tu máme Českou obchodní inspekci. ČOI ovšem podle zákona kvalitu potravin, pokrmů a nápojů nekontroluje. Těmito produkty a službami se inspekce zabývá pouze z hlediska poctivosti jejich prodeje (jako je správné účtování ceny, správná gramáž, míra a podobně). Takže ani s ČOI jsme si nepomohli.

Hygienici zase kontrolují "provozovny veřejného stravování" - tedy především jídelny, restaurace, bufety, stánky a podobně. Mají to být tedy hygienici, kdo otvírá lahve a kontroluje jejich obsah? Zdá se, že také ne.

Kdo je tedy zodpovědný za to, co se objeví ve falešných lahvích s alkoholem? Zdá se, že nejblíže k tomuto poslání má Celní správa ČR, i když ministr financí, do jehož působnosti Celní správa patří, se k zodpovědnosti nehlásí.

Celní správa má kompetence ke kontrole lihu a povinnému značení kontrolními páskami podle zákona 676. Celníci se běžně pohybují u výrobců lihovin, kde kontrolují jednak kolky, ale i líh a lihoviny z hlediska spotřební daně. Měli by tedy i kontrolovat, co se do výroby přiveze za líh, co se z něj vyrobí, jestli vyrobené zboží má kolky a podobně. Jak víme, tato kontrola tu neprobíhala.

V současné době kontrolují "kvalitu" či původ alkoholu všichni a všichni se také ohánějí výše zmíněným zákonem. To aby se odpovědnost rozmělnila, jak nejvíce to jde. Do obchodů a barů docházejí pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce, docházejí tam pracovníci ČOI i hygienici, pravidelně se v nich objevovali i celníci, policie a dokonce i živnostenské úřady.

Teď, když máme na kontě třiatřicet mrtvých, se najednou všechny složky probudily a začaly "konat". Žádný orgán totiž nechce ukázat, že nic nedělá, takže všichni dělají všechno, a to bez ohledu na zákony.

Policie přitom tvrdí, že se v oběhu stále nachází 12 tisíc litrů závadného alkoholu. Nikdo samozřejmě neví, zda těch litrů není víc. Nikdo netuší, kde se objeví další případy otrav. A hlavně: Nikdo tu nemá za čistotu alkoholických nápojů odpovědnost.

Otázka zní, jestli by zde neměl místo čtyř (nebo dokonce pěti?) složek, jejichž pravomoci se tu prolínají a jinde si odporují, existovat jeden orgán. Takový, který by zodpovídal za to, že spotřebitel nebude, co se týče potravin a nápojů, šizen a že konzumaci těchto potravin a nápojů ve zdraví přežije.

Radka Maxová, místopředsedkyně ANO 2011


Přeskočit na menu