Odborně primitivní a staromódní zákon o prodejní době byl dnes schválen. Hrůza!

Absolutně nesmyslný a diskriminační návrh zákona o omezení prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě byl dnes schválen Sněmovnou. Jeho předkladatelé patrně myšlenkově zamrzli v minulém století.

Tento návrh zákona není totiž ani o střetu socialistů a liberálů. Není ani o státních svátcích, aby měli zaměstnanci volno. Není ani o boji proti hypermarketům. Tento zákon, troufám si tvrdit, je odborně primitivní a staromódní. Patří do doby začátku 90. let minulého století. Obchod ale za posledních 20 let prošel obrovským vývojem a rozvojem. Jeho navrhovatelé však myšlenkově zamrzli v minulém století. Už samotný název zákona o omezení doby v maloobchodě a velkoobchodě je samozřejmě nesmysl. Definujte dnes, co je maloobchod a co velkoobchod. Tento rozdíl panoval na začátku 90. let, ale dnes už neplatí. Dnes máme obchody kamenné, máme pojízdné prodejny, máme tržnice, máme farmářské trhy nebo internetové obchody, dokonce už i na čerstvé potraviny. Tam jsou také pokladní, které rovněž vydávají zboží jako v normálním hypermarketu, ale jen nejsou vidět. Měly by tedy i tyto obchody pod zákon spadat? To nikdo dle tohoto zákona neví.

Nehledě na to, že zákon je diskriminační z hlediska hospodářské soutěže. Nebude se totiž vztahovat na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních. Myslím si, že poslanci tu nejsou od toho, aby omezovali podnikání a hospodářskou soutěž, naopak bychom měli podnikatele motivovat k tomu, aby jejich podnikání fungovalo. Hlavně bychom neměli stavět jednu skupinu obchodníků proti druhé, kteří dělají tu samou věc. To je přeci nesmysl. Představte si absurdní situaci, kdy dva obchody na malém městě, jeden s plochou 190 metrů čtverečních a druhý s výměrou 220 metrů čtverečních, tak jeden bude mít ve státní svátek skvělý prodej, zatímco druhý, zavřený, bude zuřit a právem nadávat na zákonodárce naší země. A proč? V obou obchodech jsou zaměstnanci, v obou obchodech jsou pokladní, v obou obchodech budou samozřejmě i státní svátky, pokud to nebude za hranicemi tohoto státu. Zákon buď musí platit pro všechny, anebo pro nikoho. Ale stavit jedny podnikatele proti druhým, to prosím nedělejme.

Autor: Pavel Šrámek, Poslanec hnutí ANO

Přeskočit na menu