Ženy mohou do politiky vnést lidskost, snahu dohodnout se a empatii

Co je cílem semináře, na který Vás pozvalo ALDE ?

Cílem semináře je seznámení se s nejnovějšími trendy v politickém řízení a ve vedení kampaní, které má pomoci se prosadit na politickém poli.

Je pro ženu těžké prosadit se v politice?

Myslím si, že to mají ženy pořád těžké a ani nejde o ně samotné, jako spíš o podmínky, které pro takhle náročnou práci mají (resp. nemají). V České republice existují obrovské předsudky a stereotypy, které některé ženy odrazují. To je škoda. Pak záleží jenom na Vašem okolí, jestli je ochotno tyto ledy prolomit či nikoliv. A bez kvalitního zázemí to opravdu nejde.

Je podle Vašeho názoru v evropské politice dostatek žen?

Bohužel není. Mezi muži je to mnohdy hodně složité. Oni mezi sebou soupeří, kdežto ženy jsou jiné…. A navíc jim chybí podmínky, které by je motivovaly, aby byly do politického světa více vtažené.

Co ženy do politiky vnášejí?

Lidskost, snahu dohodnout se, empatii.

Máte Vy sama nějaký konkrétní cíl, kterého byste chtěla dosáhnout?

Zasadit se o změnu politické kultury, která povede k lepší spolupráci mezi jednotlivými politickými subjekty ve prospěch všech občanů. Nemá cenu mezi sebou soupeřit, k ničemu to nevede a navíc to ještě prohlubuje nezájem lidí o dění kolem sebe. A to je škoda. V každém kultivovaném světě je nejdůležitější to, jak pracuje občanská společnost a to se nám ještě moc nedaří. Máme před sebou ještě kus pořádné práce….

Autor: Kamila Bláhová, Starostka Litvínova

Přeskočit na menu