Podstatou sporu o investiční pobídku je podraz od ministra Mládka

Nebývá zvykem, aby se ministři uchylovali k nekorektnímu jednání či přímo podrazům vůči svým kolegům z vlády. V pondělí se to bohužel v míře vrchovaté povedlo panu ministru Mládkovi. Tímto podrazem je jeho tvrzení, že ministr financí zablokoval na vládě investiční pobídku na rozšíření výroby pro společnost INA Lanškroun podnikající ve výrobě komponentů pro automobilový průmysl a ohrozil tím vznik skoro tisíce nových pracovních míst v okresech Svitavy a Ústí nad Orlicí. Pan ministr Mládek se zřejmě rozhodl přestat být mezi sociálně-demokratickými ministry líným kapříkem a zachtělo se mu být dravou štikou. Bohužel to celé uchopil za úplně špatný konec. Místo aby efektivně řešil problémy svého rezortu, kterých má nad hlavu, rozhodl se získávat laciné politické body nekorektním vymezováním vůči Andreji Babišovi. Možná je za tím rafinovanější strategie zakrýt takovým humbukem vlastní přehmaty a rezortní chaos.

Podstata kauzy „ohrožené“ investice je velice jednoduchá. Pan ministr průmyslu má ve své rozpočtové kapitole přiděleno dost finančních prostředků, aby mohl výdaj spojený s konkrétní investiční pobídkou v letošním roce profinancovat. Přesto se rozhodl chtít usnesením zavázat k zajištění financování ministra financí. Ministr Mládek ignoruje rozpočtová pravidla, jednací řád vlády i výsledky kontrol NKÚ. Nezajímala ho dohoda na úrovni náměstků, že materiál nebude na pondělním vlády projednán, aby mohl být rozpor vyřešen s tím, že bude předložen na příští jednání vlády o týden později. Návrh řešení přitom spočíval v písemném příslibu ministerstva financí, že zajistí financování, pokud by v kapitole ministerstva průmyslu peníze chyběly. Nic z toho se panu ministru Mládkovi nehodilo do krámu. Asi chtěl ukázat, že umí vycenit zuby.
Jako ministr financí ale musím trvat na tom, že státní rozpočet není trhací kalendář. Vzkaz pro pana kolegu Mládka je jednoduchý. Vznikají-li usnesením vlády výdaje, které nebyly nárokovány při sestavování rozpočtu, je povinností příslušného správce kapitoly pokrýt výdaj primárně v rámci schváleného rozpočtu kapitoly a z ušetřených prostředků minulých let. Říct si ministru financí o další peníze na rozdávání je ale tak snadné.

Pan Ministr Mládek rozdávat umí - rozdává dlouho a rád. Jemu podřízená organizace Czech Invest, která láká zahraniční investory, se chová autonomně a dává zahraničním investorům štědré přísliby. Ministerstvo financí se pak nestačí divit. Musíme se velmi pečlivě dívat na to, co která investice pro tuzemskou ekonomiku přináší. Nestačí kalkulovat s tím, že stát dostane daně ze mzdy a sociální odvody z nově vytvořených pracovních míst. Chceme vidět také to, že investoři budou v České republice platit firemní daně. Chování Czech Investu, který funguje způsobem čím více tím lépe, nápadně připomíná státní finanční instituce na podporu exportu ČEB a EGAP, která se také dlouho chlubily tím, o kolik miliard více poskytly nových úvěrů nebo o kolik více uzavřely pojistných smluv. Dnes řešíme jejich mnohamilardové ztráty s dopadem do státního rozpočtu.

Jako správce státní kasy trvám na tom, aby se kolegové chovali obezřetně a odpovědně ke každé koruně z veřejných prostředků, kterou mají vydat. Osvojí-li si takový přístup většina členů vlády, bude možné rozpočtový schodek snižovat mnohem rychleji, než se tomu dnes děje.

Andrej Babiš, ministr financí

Autor: Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Přeskočit na menu