Prezidentova čísla při návštěvě kraje? To byla „mírně“ pokroucená realita, tvrdí poslanec Martin Kolovratník

Podle prvních propočtů by prý Pardubický kraj měl letos získat téměř 300 milionů korun na opravu poničených silnic II. a III. tříd

V minulém týdnu navštívil Pardubický kraj prezident Miloš Zeman. O programu návštěvy již bylo napsáno dost, stejně jako o hrách s červenými a zelenými kartami v jeho okolí. Sám jsem se zúčastnil prezidentského obědu s poslanci a senátory.

Mýlí se prezident, poradci či novináři?

Zaujala mě však naprosto zcestná a překroucená informace, která proběhla médii a které si nikdo nevšiml.

Když se při debatách s občany prezident Zeman dostalk dopravě a klíčové silnici R 35, opakoval neustále, že Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) nedokázal na dopravní stavby vyčerpat 80 miliard korun. A že prezident požádal ministra financí, aby tyto peníze přesunul krajům.

Buď se pletou prezidentovi poradci, prezident sám a nebo informaci zkreslili přítomní novináři.

Nevyčerpáno je 12 až 15 miliard

Jako místopřeseda dozorčí rady SFDI a zároveň Hospodářského výboru Sněmovny mám tato čísla denně na stole – a mohu zodpovědně prohlásit, že vše je jinak!

Takže jak je to s financemi na dopravu ve skutečnosti? Uvedená částka přes 80 miliard korun byl celkový plánovaný rozpočet SFDI pro rok 2014. Tato částka obsahuje jak národní zdroje, tak financování z evropských fondů.

Podle prvních odhadů se v roce 2014 nepodařilo vyčerpat něco kolem 12 až 15 miliard. A to je ta správná částka, ze které vychází plán na podporu jednotlivých krajů!

V Hospodářském výboru jsme během letošního podzimu připravili program financování a společně s ministrem dopravy (MD) Danem Ťokem jsme v těchto dnech dopočítali přesnou částku.

Skvělá zpráva pro Pardubický kraj

Pro Pardubický kraj je to skvělá zpráva! V první polovině letošního roku uvolníme na opravu poničených silnic II. a III. tříd mnohem vyšší částku, než se původně čekalo. MD bude mít připraveno celkem 4,4 miliardy korun.

S ostatními poslanci jsme se shodli na tom, že spravedlivé bude rozdělit tuto částku v poměru podle délky silniční sítě jednotlivých krajů.

Kraj by měl získat téměř 300 milionů

Podle mých prvních propočtů by tak Pardubický kraj měl získat téměř 300 milionů korun!Jedná se o částku, která se ještě bude zpřesňovat a kterou definitivně schválíme na vedení SFDI 27. ledna.

Už dnes ale víme, žena opravu zničených silnic v našem kraji bude mnohem víc peněz, než tomu bylo dosud. Zbývá doufat, že zodpovědní pracovníci na krajské správě silnic budou připraveni a začnou opravovat efektivně, rychle a účelně.

Článek vyšel ve Svitavském deníku


Autor: Martin Kolovratník

Přeskočit na menu