Kauza týrání dětí lékařem. Jak takovým případům předejít?

První mediální informace o primáři dětského oddělení bylá že týral děti. Jen postupně jsme se dozvídali více a hned se hledal viník. To se lehce řekne, ale těžko dokazuje a na to jsou vyšetřovací orgány, aby případ začaly okamžitě vyšetřovat. Stalo se tak? Nevím. Nikdo o tom nemluví. Takže nám ostatním nezbývá, než si říci: Na každém šprochu je pravdy trochu.

Kauza v médiích například ZDE

Takže, jestli někdo neadekvátně léčí děti až tak, že je to tyranizuje nebo jen nepřiměřeně stresuje, tak je třeba to nejen silně odsoudit, ale podezření důkladně vyšetřit a adekvátně postihnout. Ne začít omlouvat, že byl v podstatě nepříčetný. Jak zabránit, aby se podobné případy neopakovaly. Existuje přece vedení nemocnice, které má k dispozici zprávu závodního lékaře. Není jen tak jednoduché závažnou diagnózu zatajit. Nebo snad závodní lékař v dané nemocnici nefunguje? Jak dál zamezit podobným stavům?

Existuje, ale řádně nefunguje, akreditační proces v nemocnicích. Bohužel jej provádí buď soukromá akreditační komise nebo dokonce komise zahraniční. Samotný akreditační proces je vhodným nástrojem, jak mít v nemocnici pořádek a hodně se vedení dozví o fungování a procesech v nemocnici. Jenže řada nemocnic si o takovou akreditaci nepožádá, protože je k tomu nikdo nenutí ani z toho nemají žádné ekonomické výhody. Tak proč se honit? Je to pohodlnost, protože akreditace něco stojí. Někdy méně, někdy více a je možné ji zaplatit, jen ze svých, tedy veřejných peněz. Kdo konečně udělá pořádek v akreditačním procesu našeho zdravotnictví? Řešení to jistě není 100%, ale určitě výrazně snižuje pravděpodobnost selhání managementu, ke kterému zde jednoznačně došlo.

Autor: Rostislav Vyzula, Poslanec a předseda Výboru pro zdravotnictví

Přeskočit na menu