Česko-Čínské fórum: Od východní medicíny se máme co učit

Země středu je naprosto nepřehlédnutelná. To je pochopitelné. Dlouhodobá historie přes 5000 let, postavená na filozofii Confucia, jehož vliv je stále vidět a současný obrovský tah na branku ve všech oblastech lidského bytí. Západní civilizace sice odsuzuje současný čínský vztah k Tibetu a jejich pohled na demokracii a lidská práva, nicméně obchod je obchod a politici všech zemí se předhánějí v navázání kontaktů. Každý takový kontakt má i vliv na právě diskutovaná lidská práva a demokracii. Není totiž možné rychle změnit systém, který fungoval 5000 let.

Nerozumíme jejich vysvětlení. Je to jako v právním systému. Litera říká tohle, ale pokud se sejdou 3 právníci, tak každý si ji vysvětluje jinak a navíc všechna vysvětlení jsou správná. Jen na okraj, je to složitější, než si myslíme a ze dne na den nedojde ke změně v myšlení lidí. Různé kultury mají různý vztah k životu a smrti, což je dáno historicky, tradicemi, filozofií, každodenní praxí.

Navázání kontaktu s Čínou na poli obchodu, zdravotnictví, vědy a kultury je tedy přirozené a navíc z pohledu malé země uprostřed Evropy, prospěšné. Ve zdravotnictví jsou poněkud napřed, pokud se týká tradiční medicíny. Tu jsme u nás úspěšně téměř zničili, ale číňané ji naopak stále posilují a vidí, že je jim prospěšná v řadě případů. Máme se co učit a nejde jen o to převzít principy tradiční čínské medicíny, je to přece jenom jiná společnost, ale možná nás to přinutí zrevitalizovat naše metody starých felčarů. Rychle jsme převzali úspěchy moderní západní medicíny a zapomněli na vyzkoušené receptury.

Z tohoto hlediska vidím spojení tzv. západní medicíny s tzv. východní medicínou za další pokrok, neboť se denně setkáváme s tím, že potřebujeme neoddiskutovatelné pokroky západní medicíny spojit ještě s něčím dalším, působícím na úrovni psychologie, naší psychiky. Mnohdy jsou to jednoduché recepty, které by měly být samozřejmostí, ale naši lékaři jsou přetíženi administrativní prací a postrádají čas na pacienta.

Určitě by bylo lepší se věnovat pacientovi, než koukat při jeho návštěvě v ordinaci do počítače a komunikovat s pacientem jen přes počítač. Existují takové roboty nebo softwary, jeden se myslím jmenuje "Watson", které již dnes dokážou přesně stanovit strategii léčby, pokud do něj naskládáme dostatečný počet dat o pacientovi. Systém vyplyvne něco jako kompletní přístup k léčbě, ale pacienta nepodrží za ruku a nevysvětlí mu jeho otázky. Spojení s tradiční čínskou medicínou nám možná otevře oči a připomene staré dávné postupy, i když nám zcela nenahradí vymoženosti dnešního západního zdravotnictví. To ani nejde, ale může být dobrým prostředníkem k pochopení lidského trápení, které se v nemoc obrátilo.

Autor: Rostislav Vyzula, Poslanec a předseda Výboru pro zdravotnictví

Přeskočit na menu