Vrátil jsem se do Česka, protože chci přispět

Je mi 32 let a jsem ekonom. Finance jsou celý můj život. Pracoval jsem ve finančích institucích mnoho let, naposledy přímo pod představenstvem nadnárodní pojišťovny. Jednou jsem si v kavárně hotelu Sacher objednal cappuccino a padl mi zrak na parkující taxík Škoda stojící před hotelem. Napadlo mě, že ve Vídni to vůbec není ono.

Říkal jsem si, že jsem profesně dosáhl toho, co jsem chtěl. Nic mi nechybělo. Přesto jsem ale nebyl spokojený. Chtěl jsem být víc doma a snažil jsem se z ciziny vracet každý víkend domů do Prahy.

Nevím, jestli jsem si moc nefandil, ale přišlo mi, že mám vlasti co nabídnout. Napsal jsem proto hnutí ANO, že bych za ně chtěl kandidovat do Evropského parlamentu. Zase nevím, jestli jsem si moc nefandil, ale jsem už takový. Můžu totiž pro zájem naší země nabídnout svůj pohled na to, co jsem zjistil na druhé straně, ve světových finančních institucích. V oblasti financí je mnoho věcí, na které je potřeba v Bruselu pořádně dohlédnout. Rád bych s tím hnutí ANO pomohl. Souhlasili. Pokud máte chvilku, jen ve stručnosti bych s vámi rád sdílel, to, čemu věřím. Pomůžete mi?

Víte, že za platbu platební kartou platíte často víc než 1% z ceny zboží?

Považuji za vhodné podpořit Evropskou unii ve snaze regulovat mezibankovní poplatky, tedy částky účtované bankami při každém použití platební karty. V současnosti jsou na úrovní jednotek procent z transakce. Díky EU lze docílit stanovení stropu těchto poplatků. Maximum u debetních karet může dosahovat na 0,2 procenta z transakce a u kreditních karet 0,3 procenta. Všichni tak ušetříme.

Nevybírejme na dovolené z bankomatů za cenu jednoho obědu

Považuji za vhodné podpořit Evropskou unii ve snaze omezit poplatky za výběr hotovosti a vykonávání platebních příkazů v zemích EU. Zákazníci mají být schopni provést neomezený počet těchto operací buď zdarma, nebo za přiměřený poplatek. Všichni tak ušetříme.

Nebaví Vás platit měsíčně stokoruny za účty? Přimějme banky zprůhlednit vyúčtování za platební účty.

Považuji za vhodné podpořit Evropskou unii ve snaze zprůhlednit účtování za běžné platební účty. Kdokoli si otevře platební účet, by měl být schopen pochopit strukturu poplatků a úrokových sazeb. Tyto informace by měly být jasné a standardizované v celé EU. Každý členský stát EU by měl mít alespoň jednu nezávislou webovou stránku srovnávající úrokové sazby a poplatky účtované bankami. Všichni tak ušetříme.

Nenechme si bankami vnucovat drahé účty.

Považuji za vhodné podpořit Evropskou unii ve snaze zlevnit naše náklady na platební účty. Vyžadujme společně po bankách, aby informovali klienty o tom, že poskytují základní platební účty a ne jen drahé alternativy. Všichni tak ušetříme.

Autor: Lukáš Štěpánek, Kandidát ANO do Europarlamentu

Přeskočit na menu