Státní služba – komu a pro koho

„Veřejná služba je služba občanům, ti jsou zdrojem moci výkonné, která má být vykonávána prostřednictvím orgánů státní, resp. veřejné, správy.“ (Ústava ČR). Ústava je v pořádku, ale co realita.

Co je podstatou státní služby

Pohled na státní službu ze strany běžného občana je v tuto chvíli diametrálně odlišný od pohledu státního zaměstnance, který si neuvědomuje a mnohdy uvědomovat ani nechce, že je placen z peněz, které někdo jiný musí vydělat.

Aby byly naplněny potřebné cíle, smysl a samotná podstata služby státu, je třeba do kategorie zaměstnanců státu zahrnout všechny státní zaměstnance, a to bez výjimky, neboť jsou všichni bez rozdílu honorováni z výběru daní odváděných státu, tudíž jsou národu odpovědni za kvalitní, hospodárnou a produktivní správu země, a to jak v politické, tak ekonomické a administrativní rovině.

Argumenty, které chytře oddělovaly politickou moc zákonodárců (imunita, indemnita) od zodpovědnosti vyplývající z principu úředníka placeného daňovým poplatníkem jsou neudržitelné, neboť každý státotvorný subjekt musí z principu nést odpovědnost za svá rozhodnutí a účinně se za ně národu zodpovídat.

CELÝ ČLÁNEK SI PŘEČTĚTE ZDE

Autor: Petr Havlíček, poradce na ministerstvu pro místní rozvoj

Přeskočit na menu