Omluva pravicovým voličům?

Toť hamletovská otázka pro všechny členy ODS. Jak jinak reagovat na sobotní rozhovor v dnešní MF Dnes, kde místopředseda Martin Kuba hlásá rozporuplné : "Omlouváme se. Zase tak špatní nejsme". Z rozhovoru totiž nezasvěcený postupně nabyde dojmu, že se nic moc nestalo a že "to my ne, to oni" (TOP 09). Rozpor v titulku se pak táhne celou stránkou. Vedoucí reportér Václav Dolejší zpovídá pana místopředsedu velmi šetrně, řekněme vlažně, ale Martin Kuba toho nevyužil. Při pocitu, že pravděpodobně půjde o částečnou amnesii, zkusím tuto oživit trochou nedávné historie.

Pan Kuba zřejmě pozapomněl, že pro samé tahanice o židle, posty, ministerstva a zákony či přihrávky lobbistům, tomuto státu prakticky nikdo tři roky nevládl, s výjimkou ministerstva financí. Tam se nepozorovaně tahaly po celou tu dobu, kdy jste jen řešili, jak se udržet u koryta, novoty doslova jako králíci z klobouku. Následná demokratická diskuze v parlamentu připomínala středověké marionety a všichni, kdo to sledovali do detailů, vnímali ta drobná ekonomická znásilnění, jako diktát menšiny. Jistě, i toto zaznívá na dvou místech rozhovoru, kde kupodivu mluvíte náhle v množném čísle. Říkáte, že jste museli dělat příliš ústupků TOP 09 a VV. Omluva se ale okamžitě vytratí v kontextu, celkový dojem je jen štkaní nad nelibým osudem a ostudou. A co na to občan?

Občan si pozpátku přehraje špatný film o nechutných odposleších, trafikách, protiprávní amnestii, protiprávních církevních restitucích, zneužití zpravodajských služeb, Bémově opencard, zatýkání poslanců v přímém přenosu, všudypřítomná zmanipulovaná výběrová řízení a jako třešnička na dortu jmenování jisté paní ministryní obrany. Titulek Vašeho rozhovoru raději upravte, třeba na: Omlouváme se. Mohlo to být ještě horší.

Na pováženou je Váš výraz " fenomén hnutí ANO, který kopíruje fenomén Věcí veřejných". Otření se o pana podnikatele Babiše a pana Stropnického je vskutku veselé a zcela nedůvěryhodné. To je jako srovnávat zajíce s tygrem. Vlastně mluvíte sám proti sobě, proti pravici, proti pokoře. Kolik příležitostí, které ODS od nás, pravicových voličů dostala, a kolik zklamání a destrukce stability občanům připravila? Na obou stranách velmi mnoho. ODS nevyužila dvacetileté podpory občanů a právě proto jsme odešli do politického hnutí ANO 2011.

ODS volit nebudu, pouze Vám poopravím titulek : Omlouváme se. Byli jsme velmi špatní.


Autor: Petr Jetmar, člen hnutí ANO

Přeskočit na menu