Trochu se stydím

Vláda Petra Nečase ustála svou křehkou pozici. Díky třem členům ODS, kteří se vzdali mandátu (nechci ani uvažovat o tom, za jakých podmínek) a taky novým tvářím, které přišly na jejich místo. Co na tom, že jedním z nich je (prozatím nepravomocně) odsouzený korupčník...

Pobavil mě výrok Karla Schwarzenberga, který na dotaz novinářů, zda mu  takový poslanec nevadí, zřejmě v pokusu o vtip řekl něco v tom smyslu, že „když se říká, že je v této zemi tolik zlodějů, tak mohou mít právo na své zastoupení v parlamentu.“ Jako vtip dobré - ale spíš z oblasti černého humoru.

Blogy Olgy Katolické najdete také na Prostějovských novinkách ZDE

Takže v jednom dni sněmovna schválila zvýšení daní, druhý pilíř důchodové reformy, církevní restituce a – aby se poslanci odměnili za svou dobrou práci – také zvýšení platu všech ústavních činitelů.

V okamžiku, kdy nás vláda informuje o tom, že od příštího roku zdraží všechno od vody přes potraviny až po služby a energie, mi připadá nemorální, že se současně pochlubí zvednutím základních platů poslanců na nějakých 120 tisíc. Průměrnou měsíční mzdou v Česku je částka zhruba 25 tisíc. Ruku na srdce – když se podíváte kolem sebe – kolik znáte ZAMĚSTNANÝCH lidí s takovým průměrným měsíčním příjmem?

Poslancům ani podnikatelům jejich nadstandardní příjmy nezávidím. Značná část těch druhých si to zaslouží. Dorazilo mě však to, že krátce po odhlasování všech problematických záležitostí se z ODS ozvaly hlasy, že by se poslanec Roman Pekárek měl vzdát svého mandátu a pokud tak neučiní, může být ze strany vyloučen. Jako ve středověké tragedii - mouřenín vykonal co měl, nyní může jít.

A opravte si titulek. Za takové praktiky vlády se stydím moc, ne trochu.

Autor: Olga Katolická, Prostějovské novinky

Přeskočit na menu