Babiš a jemu podobní by prý vše mohli změnit

Nečas s Kalouskem mohou po schválení konsolidačního balíčku a církevních restitucí slavit své další politické přežití. Prezident Klaus je taky radostí bez sebe, že vláda nepadla. Kdo v těchto dnech údivem padl zcela jistě, je pravicový volič.

Tragikomická tečka za důvěrou ODS a jejího narychlo povolaného náhradníka Romana Pekárka s nepravomocným šestiletým flastrem za korupci dala zbytku polistopadových nadějí poslední ránu. Do parlamentních voleb ale zbývá ještě dost času. Babiš a jemu podobní by prý vše mohli změnit, slyším ve svém okolí.

Celý článek najdete také na blogi iDnes.cz ZDE

Zkusme se nad tím povzdechem zklamaných lidí zamyslet bez emocí a mentorsky vztyčeným ukazovákem, že k miliardám úspěšných podnikatelů přece taky vedou různé cesty. Otázka ale zní jinak – proč chtějí do politiky, nebo jí změnit? Odpověď jsem dostal od jistého majitele velmi prosperující spediční firmy:

„Abych dobře řídil firmu, musím v ní mít schopné a dobře zaplacené lidi. Abych ovlivnil politiku, pak bych musel své schopnosti přeladit na veřejný zájem, a to už jako firma asi řídit nejde. Protože bych se musel především obklopit slušnými a schopnými lidmi znalých politiky. To, panečku, nějakou dobu trvá. Nepochybuji o změně, najde-li se takový vytrvalec. Chce to ale seriozního chlapa, jinak za ním davy po tom všem marasmu nepůjdou. Prostě srozumitelnou osobnost, ale i s pořádným klackem.“ Tolik názor osloveného podnikatele.

Takže Andrej Babiš a jemu podobní? Proč ne, a nechte teď ukazováček sevřený v dlani. Poznámky o dotacích, řepce olejce a bůhví čeho ještě by už působily otřepaně. Nejsem arbitr nikoho, zrovna tak se mi nemusí líbit Babišova kravata a hned se toho mediálně chytne takzvaná módní policie. Ta strašáka do polí totiž vyrábí programově. Čili tohle vše je pouhý pšouk do tmy.

Babišova snaha o změnu je přece známá. Zastavme se jen u ní. Od letošního května přetavil hnutí Ano 2011 na politický subjekt. Tedy vznikl nováček na veřejné scéně. Zatím ladí svůj program, a jaká melodie z něj zazní, jistě někdy uslyšíme.

Kdo je ale slyšet a vidět už dávno, je přece samotný lídr hnutí Andrej Babiš. Zkusme mu tedy rozumět – jde mu o nástup do výtahu k moci? Jsem toho názoru, že nikoliv. V politice bohatnou většinou jen někdejší nýmandi a boháč by především citelně prodělával. Podnikatelskou sféru přece trápí špatné zákony – kvůli nim prodělává i ve vší úctě obyčejný švec. Jen od ledna je poslanci novelizovali více jak dvěstěkrát! A většinou ještě k větší nepřehlednosti.

Výsledek? Finesy, jak do státní pokladny odevzdat co nejméně.  V podstatě boj o přežití. Jak ševce, tak státního rozpočtu. V tomto ohledu má Babiš a jemu podobní pravdu – řada zákonodárců v reálném životě nikdy nepracovala a podle toho to v českém podnikatelském prostředí vypadá. Nebo spíš nevypadá, protože s dalším zvýšením DPH už to bude pro malou a střední podnikatelskou vrstvu labutí píseň.

Domnívám se, že nejen tyto vrstvy by se měly v budoucnu obracet aspoň k nějaké naději a nikoliv k „truc postoji“, jak tomu bylo v podzimních krajských a senátních volbách. Výsledky přece dávno všichni známe. Nic moc, to je jasné. Chtě nechtě se musím opět pozastavit nad úvahou majitele spediční firmy. Že to chce, kurňa  fix, už fakt srozumitelnou osobnost a s pomyslným pořádným klackem. Zkusme ho dát do ruky Andreji Babišovi. Nebo jemu podobným. Třeba se schopnými lidmi opravdu obklopí a pak něco změní. Mně můžete klackem po zádech přetáhnout už teď. Nebo ten, kdo o změnu ve skutečnosti ani nestojí a řezal by kolem sebe tak jako tak.

Autor: Petr Štrompf, blog iDnes.cz

Přeskočit na menu