Výzva ANO 2012 (Štěpán Bicera)

Podnikatel Babiš nás včera oslovil novou výzvou. Rok po té první, ve které pojmenoval stav české politiky a požádal slušné lidi o spolupráci při výměně zkorumpovaných a neschopných politiků. Co lze z nové výzvy vyčíst?

Píše, že potřebuje dvě stě statečných. Z toho rozumím, že ikdyž je už rok hledá, stále je nemá. Existuje vůbec mezi námi tolik poctivých osobností, ochotných vstoupit do politické špíny a bez přilepšujících "vedlejšáků" se v podstatě obětovat pro blaho bližních za nějakých 50 tisíc měsíčně?

Článek najdete také na blogu iDnes.cz ZDE

Pan Babiš přiznává,  že mu jsou sympatické iniciativy "Vraťte nám stát", "Přímá volba poslanců 2014" i "Pozitivní evoluce Karla Janečka". Je mu však jasné, že občanská uskupení s politiky nepohnou. Vyzývá ke spojení všech sil do jedné fronty a prostřednictvím voleb 2014 odstranit prohnilé politické strany a jejich členy ze scény a nahradit je poctivci. Motivuje ho odpovědnost.

Je sympatické, že v této souvislosti mluví jen o svých početných zaměstnancích a ne o národu. To by znělo falešně. Má strach, co s nimi bude, až otěže vládnutí přeberou "mluvící hlavy", jež nikdy nepracovaly. Jeho obavy nechápu. Takoví jsou přece politici odjakživa.

Vyzývá podnikatele, aby se k němu přidali. Být jedním z nich, řeším dilema jak Hamlet. Nechat zarůst prošlápnutou cestičku ke státním zakázkám, byť za dvanáct procent, nebo zbořit funkční mosty a vsadit na Babiše s nadějí, že vyhraje? Nejen Babiš cítí odpovědnost za firmu a zaměstnance.

Vyzývá zaměstnance, důchodce a studenty, aby s hledáním schopných a poctivých pomohli. Jsem důchodce a po pravdě řečeno, i kdybych se mermomocí snažil, za žádného podnikatele, a že jich znám,  bych ruku do ohně nedal. U každého jsem přesvědčen, že by významné postavení v politice zneužil k osobnímu prospěchu.

Oslovení nepodnikatelského davu chápu proto spíš jako hodně předčasnou volební kampaň. Něco v tom duchu, když už jste mi žádného nenašli, dejte aspoň hlas těm, které našli ti druzí.

Na závěr oznamuje voličům, že od jara je ANO 2011 politickým hnutím s celostátní strukturou. Končí slovy "Pomozte nám, pomozme sobě, naší zemi, aby se vymanila z korupčního systému politických stran a zvolila si lepší budoucnost".

Změna je třeba. Ve státě českém není jen, jako v tom dánském, něco shnilého, ale prohnil skrz naskrz. Hniloba nezasáhla jen orgány zákonodárné, výkonné i soudní. Zločinci mají pré. Krade se a podvádí jako nikdy před tím. Stoupá troufalost násilníků. Vyhrocuje se napětí.

Dvě stě statečných, které pan Babiš hledá, nás nezachrání, i kdyby je nakrásně našel. Změna k lepšímu nenastane, dokud každému nedojde, že cesta, kterou jdeme, ke štěstí nevede. Protože špatní nejsou jen politici. Zkažení jsme, někdo víc a jiný méně, až na vzácné výjimky, všichni. A vyléčení národa, pokud je vůbec reálné, potřebuje čas.

Ačkoliv všichni chceme změnu, nikdo nechce měnit sám sebe.

Autor: Štěpán Bicera, blog iDnes.cz

Přeskočit na menu