Vzkaz jihočeských studentů: nerezignujte na politiku

Na jihu Čech se bouří studenti gymnázií a středních škol. Problém? Po říjnových volbách má na starosti školství a kulturu KSČM, jmenovitě členka této strany Vítězslava Baborová. Středoškolský učitel z Třeboně Martin Rosoch sepsal na začátku listopadu petici, 17. listopadu protestovali proti komunistickému vedení tohoto zásadního resortu studenti. A ve čtvrtek 22. listopadu se už na několika středních školách v jihočeských městech dokonce stávkovalo.

Studenti stávkovali v Třeboni, Soběslavi, v Písku či v Táboře, v Českých Budějovicích se ke stávce přidala i pedagogická fakulta Jihočeské univerzity. Že by nová studentská revoluce? Teď a tady, v naší demokracii?

Každý, koho se zeptám, zda volil komunisty, mi odpoví „že ne“. Jak se tedy mohlo stát, že rozložení sil na krajském úřadě je oranžovo-červené? Jak se mohlo stát, že resort školství ovládá na jihu Čech KSČM?

Lidé jsou zkrátka znechucení a k volbám nešli. Koho také volit? Chyběla alternativa, chyběly skutečně nové a kvalitní značky. Kandidátky nabídly buď „staré známé tváře“, nebo nová uskupení, utvořená z větší části opět ze „starých tváří“. Volby tedy dopadly tak, jak dopadly.

Protesty studentů, většinou těch, kteří kvůli nízkému věku ještě volit nemohou, ale svůj smysl mají. Říkají nám dospělým, tedy té většině, která na politiku už rezignovala, že si komunisty ve vedení kraje nepřejí. Možná se tak děje i pro to, že se tihle mladí lidé učí o moderních dějinách, takže ještě nezapomněli, jako jsme zapomněli my nebo mnozí z nás.

Je těžké teď po volbách někoho přesvědčovat, aby nerespektoval rozhodnutí voličů. Studenti ale svými demonstracemi ukazují, že se o politiku zajímají a vzkazují nám, abychom to dělali také. Rozhodnutí velké většiny lidí "k volbám nejdu, stejně je to marné" je tedy hodně nebezpečné, to už víme.

Třeba se ale studentům a nám, kteří jsme ještě úplně na politiku nerezignovali, podaří přesvědčit lidi, že se sezením doma a nadáváním nic nespraví. Alternativy, které aktivně usilují o změny, tu existují.

Autor: Radek Hloušek, předseda oblastní organizace ANO 2011 Jindřichův Hradec

Přeskočit na menu