Jsme "my starší" všichni zločinci?

Narodil jsem se bohužel v roce neblahého „vítězného února“, ale s tím nic nenadělám. Do pracovního procesu jsem vstoupil v roce 1970, kdy jsem se vrátil ze základní vojenské služby. Pokud mám bilancovat svůj život a vzít za pomyslnou čáru rok 1990, kdy se definitivně zlomil minulý režim a byl nastolen nový, tak 20 let svého aktivního života jsem strávil v minulém režimu a zbytek žiji v současném.

Neříkám žádnou novinku, když konstatuji, že tak, jak se lhalo v minulém, tak se lže i v režimu současném. Mám na mysli onu lež "politická garnitura versus občané". A tak, jak si minulý režim upravoval historii po svém, tak i současní kritici minulého neříkají reálnou pravdu. Proč toto píšu?

Se zájmem jsem si ve čtvrtek vyslechl poslední předvolební debatu prezidentských kandidátů na ČT 1. Přišly i dotazy z publika, v němž každý kandidát měl svoje přívržence, kteří kladli otázky protistraně.

Velice mě překvapila otázka paní Věry Čáslavské (na snímku České televize), bývalé gymnastky, která se zeptala pana Zemana, jak se vypořádal se svým svědomím, když žádal o podporu komunisty, přestože to je zločinecká organizace. Pan Zeman jí na to pohotově odpověděl, jestli v dané době pokládala za zločince pana Dubčeka, když mu věnovala olympijskou medaili.

Výše uvedená otázka paní Čáslavské mě ale „nadzvedla“ z jiného důvodu. Jsem obyčejný člověk a doufám, že do konce svého života budu. Pokud ale podle mě někdo napomáhá zločinu a je usvědčen, tak je také zločincem. Většina z nás ví, že v minulosti ředitelé větších podniků, škol, vedoucí pracovníci úřadů atd. byli takzvaní „nomenklaturní kádři“, tudíž museli být v KSČ.

Nemůžeme ale všechny házet do jednoho pytle, protože i mezi nimi byli slušní lidé. Několik let jsem pracoval ve školství, byl jsem čerstvě ženatý, narodilo se nám první dítě a přirozeně jsem se chtěl starat o rodinu a nebyl jsem ve straně. Znamenalo to, že jsem měl tedy přijít za ředitelem školy, který komunista byl, a říct mu „nezlobte se, pane řediteli, já u Vás nemohu pracovat, protože jste zločinec a nechci být Váš spoluviník? Vždyť je to naprosto absurdní!

Autor: Miroslav Navrátil, předseda oblastní organizace hnutí ANO, Svitavy

Přeskočit na menu