Rath to věděl, anebo jen tušil?

Je to již víc než rok, kdy vznikla kauza Davida Ratha. V jednom ze svých proslovů na svoji obhajobu jen tak prohodil, že on je malá „čudla“, že korupce jede v trochu jiných dimenzích a někde jinde. Pokud přirovnám současnou vládní aféru k té minulé, tak se sedmi miliony úplatku oproti zabaveným 120 – 150 mil. Kč plus několik kilogramů zlata je doktor Rath opravdu malá čudla.

Sice nikdo ještě pořádně neřekl, u koho se peníze našly, ale pokud budu spekulovat a vydělím 120 děleno osmi stíhanými, vychází mi průměr (vzato čistě statisticky) 15 milionů na jednoho - taky slušný.

Při svém prvním projevu po zatýkání Nečas ve sněmovně řekl: „Nedopustil jsem se ničeho nepoctivého.“ To mi připomíná jiný slavný citát, jiného našeho bývalého premiéra o čistotě křišťálu.

Současné situace, jak jinak, chce využít ČSSD, která volá po předčasných volbách. Sociální demokraté vědí, že mají v současnosti dobré preference a že by to mohlo vyjít.

S odchodem Petra Nečase jde i konstatování, že je v politice už víc než 20 let. A co pan Sobotka (předseda ČSSD) a jeho spolustraníci? Ti tam jsou úplně stejnou dobu a chtějí dnes přesvědčovat národ, že oni jsou ti praví, kteří to budou dělat jinak a lépe?

V minulosti měli možnost, ale rychle zapomněli, že ani jim se nevyhnuly aféry. Nakonec to nedávno komentoval i předseda ANO Andrej Babiš, když na adresu ČSSD poznamenal: „A proč jste již dávno neudělali to, či ono, co v současné době kritizujete?“

Nechci předjímat, co přinese vývoj příštích dnů. Pokud by ale mělo dojít k předčasným volbám, tak se obávám, že to pro ANO nebude úplně dobrá zpráva. Ještě nejsme úplně připraveni. Taková ČSSD ale byla připravena už několikrát. A co z toho?

Autor: Miroslav Navrátil, předseda oblastní organizace hnutí ANO, Svitavy

Přeskočit na menu