Zemanovo „mlčeti“ je naše „zlato“

„Jsem velmi šťastný, že ty dvě dívky jsou stále naživu, a uděláme, co je v našich silách, abychom jim pomohli," odpověděl prezident Zeman na dotaz německých novinářů po skončení dvoudenní návštěvy Berlína. Kroky, které Česká republika podnikne, však odmítl specifikovat.

"Já samozřejmě nechci dát žádné informace, které by mohly sloužit Tálibánu nebo Al-Káidě," poznamenal. Když se prezidenta redaktorka německé stanice RTL zeptala, zda ČR požádá o pomoc Spojené státy,

Zeman odvětil: "Kdybych vám řekl, jaký způsob pomoci to bude, byla by to právě ta informace pro Tálibán nebo Al-Káidu." Poté se dotyčné redaktorky v žertu zeptal: "Jste agentka Tálibánu nebo Al-Káidy?" Když mu odpověděla, že nikoli, pronesl prezident arabské zvolání Alláhu akbar (bůh je veliký).

Neposkytnutí informací týkajících se diplomatického úsilí pro záchranu unesených dívek Hany Humpálové a Antonie Chrástecké je standartní a v rámci dalšího vývoje nezbytné. Slovní invektiva, kdy ve své podstatě vzal boží jméno nadarmo, však byla zbytečná a ve své podstatě i velmi nebezpečná.

Není to poprvé, kdy nynější prezident Zeman vyřkl nepatřičnost vůči islámskému světu.  Miloš Zeman na pozici premiéra v únoru 2002 při návštěvě Izraele přirovnal v interview pro list Haarec a izraelskou televizní stanici Channel 2 palestinského vůdce Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi.

Tím pobouřil arabské země a Egypt dokonce zrušil plánovanou zahraniční návštěvu českého premiéra. Celá kauza dále neeskalovala, jmenováním Miloše Zemana na funkci prezidenta České republiky se však podobná prohlášení či provokace daly předpokládat. Domnívám se tedy, že bonmot, o nějž se svým prohlášením prezident pokusil, nebyl zcela nevinný. To že byl nepatřičný, je však nezpochybnitelným faktem a to ze dvou hlavních důvodů:

Zaprvé je lepší se výrokům, jenž mohou muslimové či islamisté brát jako zesměšňování víry vyhnout, neboť jde o velmi citlivě vnímaná téma, jak se prokázalo například v aféře knihy Satanských veršů (1988) od spisovatele Salmana Rushdieho, jehož následně i přes omluvu ájatolláh Chomejní odsoudil k trestu smrti a kauze karikaturisty Kurta Westergaarda, autora karikatury proroka Muhammada v dánském listu Jylland-Posten v září 2005, jež vyvolala po celém světě protesty muslimů.

Prezident svým výrokem prokázal nedostatek respektu, jenž může vést k cíleným útokům na české ambasády v muslimských zemích, ale zejména ke zhoršení situace unesených dívek, podpořené neméně provokativním prohlášením po vzoru americké diplomacie, že s teroristy se nevyjednává, nýbrž bojuje.

Zadruhé učinit podobné prohlášení v sousední zemi, v níž žije cca 3,5 milionu muslimů většinově organizovaných v silných islamistických skupinách, jako jsou například Chálifská skupina a Islámská společnost Milli Görüs (Národní vize) je pouze přilití do ohně k všeobecné polarizaci střetu kultur a civilizací a to jak v Německu po prohlášení exprezidenta Christiana Wulffa, jenž tvrdil, že „Islám již dnes patří k Německu“, tak celého západního světa.

Možná však – podobně jako média a senzacechtiví občané – dělám z komára velblouda a aktuální kauza nebude mít žádné vážné následky. Tedy kromě mezinárodní ostudy. Prezident Miloš Zeman totiž nade vší pochybnost prokázal neschopnost dodržet úlohu civilizovaného státníka. Samotné věci to nepomůže, doufám však ve veřejnou omluvu – ať už prezidentské kanceláře či samotného prezidenta.

Autor: Markéta Jourová, hnutí ANO Praha 10

Přeskočit na menu