Za politické problémy si můžeme sami

Předsedkyně kontrolní komise ANO, ekonomka Ing. Regína Davídková bloguje o potřebě nenechat politiku jen lidem s hroší kůži.

Stále se dočítám, kde, kdo a co zavinil, co kdo ukradl, co neudělal správně, v rozporu s čím, tu duchem, tu textem, je to nuda. Dělá to dojem, jako když si ty problémy sami pěstujeme. Když nastanou povodně, jedni ví, kdo za to může, druzí kdo na tom vydělá. Jen Kalousek ví, že povodně paradoxně pomohou ekonomice. Pomohly by, když by si opravy postižení hradili ze svého, ale když si na to musí půjčit lidé i vláda, tak to není cesta.

Teď jsme bez vlády a s parlamentem, který se neumí dohodnout, ani jaké je venku počasí. Pravda je, že s každým dalším parlamentem a s každou další vládou bude situace méně řešitelná. Na vině jsme sami my voliči, protože nás chodí k volbám málo. A když už jsme se rozhodli někomu dávat hlas, tak to ve velké většině uděláme znovu a znovu a znovu.

Jsou tu ještě dvě skupiny, které se rozhodují vlastním rozumem, ti zbývající, kteří k volbám buď přijdou, nebo nepřijdou, ale pro které jsou pořádány volební kampaně. Politické strany ví, že ještě není čas na kontaktní kampaň – máme prázdniny a tak sledujeme volební kampaň, která není oficiální volební kampaní, vlci vyjí, ale my se nebavíme. Nastává okurková sezona a není již zvykem, aby se generál bez cti zastřelil, stejně jako přistižený politik opustil politiku a odkráčel do praktického života. Tedy není to zvykem u nás. V politicky opravdu civilizovaných zemích je to jinak.

Volební kampaň je opruz. Příliš mnoho plakáty polepených ploch, buřtů, stanů, růží, billboardů a televizních debat a šotů. V očekávání všudypřítomného Moravce - jak ho mám ráda jednou týdně - uvažuji o tom se k němu rovnou nastěhovat, anebo se vydat ve člunu na cestu kolem světa.

Jedni se kampaním jen smějí, druhé ale donutí k akci. I když k tomu nemají vlohy, odpracovat si své hlasy musí. Sebeprezentace politika i uskupení, které representuje, není zadarmo. Stojí to nervy, stojí to důstojnost a stojí to i peníze. A tak do toho zatím šli vždy jenom ti s hroší kůží. Ale právě proto je potřeba nebýt laxní. Nebojte se o ztrátu důstojnosti. Možná po Vás občas někdo plivne, občas hodí vajíčko, také lze očekávat pomluvy, nebo pár facek. Také se možná o sobě dovíte věci, které netušíte. Ale stojí to za to a není jiné cesty.

Vy slušní, pracovití lidé, nepůjde to jinak. Volte a taky kandidujte. Za problémy si přeci můžeme sami, tak si je také sami vyřešíme.

Autor: Regina Davídková, ekonomka, předsedkyně kontrolní komise ANO

Přeskočit na menu