Karlovarský
kraj

Přeskočit na obsah



Karlovarský kraj ocenil nejlepší regionální potraviny

Karlovarský kraj ocenil 15 nejlepších regionálních potravinářských výrobků pro letošní rok. Ocenění získali výrobci za produkty v pěti kategoriích, a to masné výrobky, mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje a ovoce, zelenina, medy a čaje.

Výsledky soutěže Dobrota Karlovarského kraje vyhlásila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová dnes v karlovarských Dvořákových sadech v rámci krajského programu na filmovém festivalu. „Dobrota Karlovarského kraje je naší variací značky Regionální potravina. U Regionální potraviny nám vadily přísné podmínky, kdy produkty, které tuto značku získaly, nesměli výrobci například prodávat na různých akcích. My naopak chceme, aby tyto výrobky mohli občané kraje ochutnat na co nejvíce akcích a aby se tam i prodávaly,“ vysvětlila hejtmanka. Některé výrobky mohli návštěvníci ochutnat dnes při vyhlášení.

V kategorii masných výrobků jako v minulých letech výrobky Josefa Pelanta z Andělské hory, první místo ale letos získala Drahovická huspenina Romana Krčmy z Karlových Varů. Z mléčných výrobků si nejlépe vedl malinový jogurtový nápoj ze statku Bor Zeos, jehož sýr Triangl současně skončil na třetím místě. Druhou příčku obsadil Hornický pivní sýr Horského statku Abertamy.
Z pekařských a cukrářských výrobků získal první místo Špička dort cukrárny Ondra. Oblíbený zákusek cukrářky zpracovaly do formy dortu, aby si jej lidé mohli kupovat například na narozeninové oslavy. Další dvě vítězné příčky obsadila se svými výrobky cukrárna Sweet and Wine. V kategorii nápojů dominovala regionální piva. Vítězem se stal dvanáctistupňový světlý ležák pivovaru Krušnohor, další dvě příčky patřily výrobkům pivovaru Rudohor.
V poslední kategorii zvítězil ovocný čaj Jitky Šimůnkové z Krásna s názvem Krásenské čajování meruňkové. Na druhém místě skončily Žlutické sušené višně z Regent Plus Žlutice, třetí místo obsadil Marek Kříž s rakytníkovým medem.

Zdroj: www.zemedelec.cz

Přeskočit na menu