Káže vodu a sám pije víno?

Premiér Bohuslav Sobotka se v nedělní Partii s vervou svezl na vlně moralizování a na dálku poučoval Andreje Babiše, jak hospodařit s penězi. Neměl by ale zapomínat, jak se státními financemi hospodařil on sám.

Zapomněl už snad, jak si před lety z náhrad koupil luxusní byt? Dle daňových přiznání, jak je premiér zveřejnil, si do roku 2009 vydělal včetně náhrad 8,5 milionu korun, přičemž za byt zaplatil 7,2 mil. Kč. Z čeho žil a platil běžné rodinné výdaje? Nebo je tak skromný, že dokázal vyžít s příjmem kolem 6 tisíc korun měsíčně? Nebo mu snad musel někdo finančně vypomoci, aby jeho rodina nežila pod hranicí chudoby?

Je zvláštní, že v tomto případě se neostýchal ošidit stát ani daňového poplatníka a zneužití náhrad nepovažuje za zcela amorální. Nebo našel jinou “díru” v zákoně či vynalezl perpetuum mobile?

Doporučil bych panu premiérovi, aby přestal moralizovat a zaujatě řešit osobu Andreje Babiše. Bylo by na místě, aby se začal chovat důstojně své pozici. Pokud chce kázat vodu, měl by začít s vysvětlením svých příjmů, využíváním náhrad, cestovného, prostředků na chod kanceláře a asistenty.

Kdyby si pan premiér problematiku dluhopisů nastudoval, zjistil by, že je vše právně v pořádku a navíc že takzvané korunové dluhopisy si mohli pořídit všichni občané ČR, tedy ne jen současný ministr financí, jak to mylně pan Sobotka prezentuje. Na rozdíl od náhrad – ty pro všechny občany rozhodně nejsou a jejich využívání má přísná pravidla.

Vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky o pokrytectví nebylo na místě. Naopak – ukázalo na premiérovo pokrytectví, na nedostatek sebereflexe a sebekritiky.

Autor: Radek Vondráček, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR

Přeskočit na menu