Přijede kancléřka Merkelová. Vyfotí se, navečeří se a zase odjede

Po čtyřech letech k nám znovu přijíždí německá kancléřka Angela Merkelová. Jak se Evropa za tu dobu změnila - bohužel v bezpečnostních otázkách pouze k horšímu. Když k nám Merkelová přijela naposled, byla evropskou nejpopulárnější političkou. Dnes je to naopak: v Německu její popularita strmě padá a stejně tak i v jiných evropských zemích. Samozřejmě za to může neřízená a houfná imigrace z převážně muslimského světa a taky vlna terorismu páchaná stále intenzivněji v evropských zemích včetně Německa právě muslimy. Evropané včetně Čechů se právem bojí nejen o své kulturní hodnoty i tradice demokracie a tolerance, ale i bezpečí.

Právě německá kancléřka migranty do Německa pozvala, takže jich tam jen vloni přišlo přes milión a další do Evropy stále proudí. Tehdy nejen vystrašené Evropě slíbila, že to Německo zvládne. Samozřejmě že to nezvládlo: drtivá většina migrantů zůstává v azylových centrech a i podle původně optimistických předpovědí ředitelů velkých německých firem je téměř nezaměstnatelná. Jejich integrace selhává, přestože Němce přijde v letech 2016-17 na 50 miliard euro, a místo ní jen přibývá islámských teroristických útoků. Těch se teď dopouštějí i neregistrovaní migranti.

Přesto Merkelová nedávno znovu jen zopakovala, že to Německo zvládne a že za útoky nemůžou migranti. Logická otázka proto je, proč vlastně přijíždí do Česka, když o migraci a bezpečnosti Evropy nechce mluvit ani se svými sousedy? Možná ale chce jen poděkovat premiérovi Sobotkovi za to, že si v Bruselu nechal vnutit přistěhovalecké kvóty, které kvůli vysokému počtu migrantů nejvíc prosazovalo právě Německo. Ostatně z jejího programu u nás to tak i vypadá: v Praze stráví jen pár hodin, během nichž tu kromě večeře stihne maximálně poděkování a pár fotek.
Nikdo se proto nemůže divit českým občanům, že proti Merkelové chystají protesty. Zatímco se totiž Evropané stále více bojí migrace i terorismu, německá kancléřka je ubezpečuje, pokud zrovna není na dovolené, že znovu zvládne to, co zatím absolutně nezvládá. Pokud si tedy chtěl premiér Sobotka udělat hezké předvolební PR, možná si k tomu měl vybrat jiného politika, jemuž občané pořád věří. Ale všechno špatné pro něco dobré: třeba se kancléřky Merkelové na svou bezpečnost místo plachého Sobotky zeptají naši občané.

Autor: Ivana Dobešová, Poslankyně ANO a místopředsedkyní Hlavního výboru pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky Parlamentního shromáždění OBSE

Přeskočit na menu