Co nového nás čeká na českých silnicích od roku 2016?

Od roku 2016 na nás čeká celá řada výrazných novinek na českých silnicích, proto bych se 
s vámi rád o ně podělil. Jednou z příjemných novinek je zjednodušení podoby řidičských průkazů, do kterých se již nebude muset hlásit bydliště, ani nové, ani stávající. Tato náležitost odpadá a nově tak adresa bude pouze součástí občanského průkazu.

Stejně tak už nebudeme muset s žádostí o řidičský průkaz jezdit až do vzdálené obce „s rozšířenou působností“. Po Novém roce vám ho vydá váš obecní úřad, a to i v té nejmenší obci, to je vynikající, že?! Taktéž jsme prosadili povinné reflexní prvky u chodců mimo obec.

Někdo by mohl tvrdit, že je to šikana občanů, avšak já tvrdím, že každá věc, která přispěje k vyšší bezpečnosti a o ochraně, nejen našich dětí, ale všech lidských životů, je skvělá. Stačí i obyčejný svítící proužek na bundě nebo páska na ruku, kterou běžně dostávají děti ve škole. Podle průzkumů je takto označený chodec viditelný až na trojnásobně větší vzdálenost než neoznačený a tím umožní řidičům, aby se mu bezpečně vyhnuli.

Někteří motoristé se naopak zbytečně rozčilují nad návrhem, že policisté budou moci okamžitě odebrat malý techničák v případě, že auto je ve špatném technickém stavu. I za touto novinkou z dopravy si stojím a osobně ji podporuji. Je velmi smutné, kolik vraků brázdí naše silnice. Právě rozbitá a nespolehlivá vozidla stojí za velkým množstvím nehod. Jejich řidiči ohrožují životy nejen svoje, ale i naše.

Práce poslance není vždy jednoduchá, avšak vím, že letošní práce přinese v dopravě kýžené ovoce. Proto i v příštím roce Vás nezklamu a budu bojovat za další zjednodušení občanského života.

Autor: Martin Kolovratník

Přeskočit na menu