Uprchlíci a stvrzenky

Jak souvisí uprchlíci a stvrzenky? Nejsou tu a přesto hýbou zemí. V uplynulém týdnu jsem absolvoval tři debaty. V Jablonci s členy hospodářské komory, v Brně se sympatizanty ANO a v Liberci s každým, kdo chtěl přijít, v rámci 4P tour. Uprchlíci, stvrzenky. Uprchlíci, stvrzenky. A zase: uprchlíci, stvrzenky, jako by jiných témat nebylo.

Uprchlíci

Strach z uprchlíků je velký. Hlavní argumenty jejich odpůrců: jsou to mladí muži, ekonomičtí migranti. Islám je nebezpečné náboženství. Za rozvrat svých zemí si mohou sami, tak proč bychom je přijímali. Chovají se arogantně už teď, co budou dělat, až je přijmeme?

Žádostí o azyl zatím máme šedesát, naše nádraží nejsou obsazena jako v nedalekém Maďarsku, ale nemůžeme si dělat iluze: určitě budeme muset (a mnozí z nás chtějí) nějaké uprchlíky přijmout. Samozřejmě pokud možno tak, aby byli přínosem pro zemi a nijak ji neohrožovali. To možné je.

Na rozdíl od předsudků, které šíří strach, jsou dvě třetiny uprchlíků chudáci za Sýrie, ze země zcela zničené děsivou válkou. Mnozí jsou vzdělaní a schopní. Za riskantní útěk před jistou smrtí dali jmění, ale mohou a chtějí pracovat.

S brněnským primátorem Petrem Vokřálem, který spolu se mnou vedl besedu, jsme se shodli. Je naší povinností přijmout bezpečné válečné uprchlíky, tedy rodiny s dětmi, v únosné míře. Druhým krokem a stejně důležitým, je příval zastavit. A to lze jen tak, že Evropská unie přenese azylové řízení mimo Evropu. Jednoduše řečeno: Máš razítko? Nemusíš do Evropy s pašeráky na vratké kocábce, ale civilizovaně trajektem. Nemáš razítko? Sorry, musíme Tě vrátit do tábora v Turecku, tam si razítko vyřiď.

Stvrzenky

Stejně jako chiméra uprchlíků, straší některé podnikatele mýty o stvrzenkách. Dvě hodiny mě měli na paškále v Jablonci. Vznešené řeči o svobodě, o špehování. Rádoby chytré argumenty, že to nepůjde, protože padají sítě.

Teď je budu poslouchat ve stonásobném zvětšení z úst Kalouska a jeho nohsledů ve sněmovně.

Na rozdíl od obav z běženců jsou to účelové lži.

Evidence tržeb má jediný cíl: nastolit spravedlnost a narovnat trh. Proč má být v nevýhodě poctivý podnikatel proti tomu, kdo vytváří černé fondy? Proč mají nést takřka veškeré daňové břemeno zaměstnanci a velké firmy? Když jedni mohou platit daně a být úspěšní, proč nemohou druzí?

Když mě chytnou v samoobsluze s ukradeným máslem, obstojí snad argument: promiňte, já musím krást, protože mi můj příjem nevystačí na živobytí?

Chvála Bohu za to, že velká část živnostníků a menších podnikatelů už tyto argumenty chápe.

Martin Komárek

Autor: Martin Komárek

Přeskočit na menu