...až spolu zase začneme normálně mluvit

Nedávno jsem seděla s dcerou po jejích státnicích mezi jejími spolužáky - chytří mladí lidé, kteří se ještě dokážou bavit. Tvrdý střet s českou realitou je teprve čeká. Naději na to, že bude líp, vidím právě v mladých. Bude líp, až jim stát vytvoří takové podmínky, aby se nestali otroky byrokratických úřadů, nesmyslných nařízení, nefungující státní správy a neschopných politiků.

Často a právem kritizujeme politiky a českou politickou ne-kulturu. Politika ale neumí řešit všechny naše problémy, naopak, měla by nám zasahovat do životů co nejméně. Směřovat k neviditelné politice, která nám nebude „řvát“ do našich domovů, a ke státu, který nebude omnipotentním vládcem nad naším počínáním - o to bychom se měli společně snažit. Půjdeme tomu naproti tím, že sami na sebe vezmeme  větší díl odpovědnosti a přijmeme aktivní roli spolutvůrců společenské atmosféry.

Bude líp, až se zde znovu nastolí důvěra mezi lidmi, až se srovnají vztahy mezi lidmi, a to i nejbližšími příbuznými, až spolu zase začneme normálně mluvit, až se k sobě začneme chovat jako lidé. Dnes bohužel zažíváme opak.

Autor: Věra Jourová, místopředsedkyně hnutí ANO

Přeskočit na menu