Česká sranda pro tři

Úpadek české politiky, který tolika komentátorům a politologům dělá starosti, na druhé straně přináší netušenou srandu. Ještě asi nikdy česká politika neměla trojici komiků, jakými dnes jsou John, Pekárek a Blažek. Nejsou ještě tak proslulí, jako byli bratři Marxové – Chico, Harpo a Groucho, ale to jen proto, že nemluví anglicky. Bratrů Marxů bylo sice pět, ještě Gummo a Zeppo, ale ti brzo odpadli, stejně jako z naší původní pětice odpadli Paroubek a Rath.

Naštěstí se rychle objevil nedávno ještě neznámý Pekárek, který se mi líbí nejvíc, protože je z mého rodného Kolína. Komika tohoto bývalého místostarosty spočívá v komickém předstírání hlouposti, jak to u komiků bývá – jeden chytrej, druhej blbej.

John, Pekárek a Blažek tak trochu připomínají někdejší semaforské trio Sobota, Šimek a Nárožný. Vedle Pekárka jako hloupého je John, který ví jako všechno, ale my víme, že neví nic, no a  Blažek – ten vždycky vypálí takovou nečekanou pecku, že vás povalí smíchy. Naposledy s tou cenzurou zvanou vyváženost.

Rozhovor Pekárka s moderátorem Martinem Veselovským (rozhovor si můžete poslechnout ZDE) je nepřekonatelný, protože je lepší než všechny ty scény s Hlustvisihákem Lubomíra Lipského a překonal i dosud kralující rozhovor s Miloušem Jakešem z Červeného Hrádku z roku 1989. Komika těchto nových bratrů Marxů je drastičtější o  to, že jsou volenými politiky, což už samo o sobě je legrace.

Blažek je dokonce ministr, což byl i John, který nyní prostřídal pár jiných funkcí, ale v každé v sobě nezapřel jedinečného komika. Jeho antikorupční kreace, kdy mistrně předstírá, že není neschopný, ale jen pronásledovaný, a že se jej korupčníci snaží zničit, nemá v české komice obdobu.

A Pekárek, několikadenní či několikatýdenní poslanec, je zase legrace sama o sobě. Právě tahle skladba legrací v různých stupních je novinkou jejich komiky. Kdo si ještě vzpomene na trio enderáckých komiků zvaných Akademici, kteří vystupovali v pořadu Ein Kessel Buntes; jejich rádoby vtipné řeči měly být satirou na západoněmeckou politiku, ale jestli se někdo smál, tak té východní, ale potají.

Originalita srandy Johna, Pekárka a Blažka spočívá v tom, že ani jeden z nich není nahrávač a druhý smečující, ale každý je sólista na společném parketě české politiky. Blažek využívá i prvků pohybové komiky, jeho skeč s máváním rukou napodobujícím  vyváženost je prostě velkolepý.

Pekárek je spíš typ úsporného komika, moc toho neřekne, ale co řekne, to sedí, všichni se válí smíchy. Přitom se neuchyluje k laciné parodii nebo perzifláži, ale předvádí čistou politickou burlesku. Navíc je přirozeně lidový, ale žádný stréček Křópal, jeho postava  připitomělého místostarosty okresního formátu nese v sobě burianovské rysy a je jakoby napsána Gogolem, aniž by se jednalo o lacinou imitaci.

Ovšem John v této trojici kraluje, jestli je politika sama o sobě specifickým druhem humoru, pak Johnova komika je korunujícím výsledkem tohoto humoru. Jeho slavné kabaretní číslo „Já jsem předseda politické strany VV“ se dá jen přibližně srovnat s kabaretními čísly Ference Futuristy, např. s fórem: „Smím prosit, slečno? S dítětem netančím. Promiňte, já nevěděl, že jste v jiném stavu.“

Aniž by jej výslovně kopíroval, je John jako politický komik pokračovatelem kdysi tak populárního estrádního komika – smutného muže Jaroslava Válka. Jeho komika je nejobtížnější, nezasměje se, tváří se vážně a jeho prezentace odvážného politika odhalujícího ty nejšpinavější skandály a spícího s pistolí pod polštářem, je komika par excellence.

Můžeme dokonce litovat, že komika této trojice je tak špičková, či jak říkají naše děti „hustá“, protože i  Paroubek s Rathem byli dobří komici. Jenže být dobrým komikem, znamená být současným komikem, protože dobrá sranda, je jen taková, která  nastavuje zrcadlo současnosti. A Jyrka začal být více  minulý  než současný a Rath sice zazářil svým krabicovým vínem, ale jeho litoměřická indispozice jej z tvrdé konkurence bavičů vyřadila.

Neoficiální festival pravé české politické srandy každopádně pokračuje a my se můžeme těšit na její další pokračování.

Autor: Milan Hulík, předseda Rozhodčí a smírčí komise hnutí ANO, garant programové sekce právo a spravedlnost

Přeskočit na menu